loader
Foto

Lada Sfintei Vineri, instalație pentru copii la Muzeul Nicolae Minovici

Muzeul Municipiului București îi invită pe copii și părinți la Muzeul Nicolae Minovici să descopere, până pe 1 noiembrie, “Lada Sfintei Vineri”, o instalație pentru copii care pune accentul pe joc, ca instrument esențial de învățare.

 

“Lada Sfintei Vineri” face parte din proiectul “Afară / Înăuntru”, realizat de Asociația Da’DeCe în parteneriat cu Muzeul Municipiului București și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Instalația este accesibilă copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani, fără a exclude și alte categorii de vârstă care ar putea fi interesate de explorarea ei. Lada cuprinde cinci animale inspirate de obiecte de artă tradițională românească din colecțiile muzeului. Acestea trebuie “îmblânzite” de copii prin jocuri și povești inspirate de datini, legende și credințe populare.

Mizând pe ideea jocului drept cheie esențială de învățare, instalația interactivă aduce patrimoniul muzeului mai aproape de micii vizitatori, familiarizându-i totodată cu aspecte esențiale ce țin de arta tradițională românescă și de universul creat în jurul acesteia.

Lada fermecată are o componentă interactivă, care face experiența vizitei la muzeu mai plăcută și mai dinamică, precum și o componentă educativ-ludică ce le oferă micuţilor posibilitatea de a afla mai multe informații despre datini, credințe și obiceiuri populare. Astfel, copiii își însușesc cunoștințe și abilități noi și se familiarizează cu obiectele de patrimoniu și cu lumea satului.

Lada poate fi în același timp și un instrument de lucru pentru cadrele didactice din învățământul primar, la care pot apela pentru diverse secțiuni din curriculum.

(w882) Sf Vineri

Această instalație interactivă a fost concepută de către o echipă extinsă alcătuită din: Alexandra Cucu – Asociația Da`DeCe și Veronica Leca – Muzeul Municipiului București (concept și copywriting), Bogdan Maltezeanu (design-ul obiectului), Andrei Cîmpeanu (grafică), Silvia Zamfir, Angelica Iacob și Eliana Radu – Muzeul Municipiului București (consultanță și promovare).

Realizată din lemn, un material primordial cu multiple modalități de prelucrare în universul rural, și decorată cu motive tradiționale, Lada Sfintei Vineri este un obiect care se integrează perfect în spațiul pentru care a fost destinat. Etnografii notează că Vinerea este personificarea feminină a zeiței romane Venera. Legendele spun că este cea mai bătrână dintre zilele-surori și umblă îmbrăcată în alb sau negru. Locuiește în munți, în păduri sau în pustiu. În cultura noastră populară, Sfânta Vineri este deseori invocată în rugăciuni, vrăji și descântece pentru sănătate, pentru căsătoria fetelor, dar și pentru prosperitatea vitelor și a holdelor. Această zi este respectată prin post și interdicții de lucru.

Răspândite în toate zonele etnografice ale țării, credințele, superstițiile și obiceiurile populare sunt expresia unui mod de viață, astăzi pe cale de dispariţie. Ele răspundeau unor nevoi culturale și sociale în comunitatea tradiţională, având uneori rolul de a ordona comportamentele și relațiile interumane. Poate că de aceea inițiativa organizatorilor are misiunea de a-i familiariza pe cei mici cu legendele, credințele și obiceiurile populare prin intermediul artei tradiționale.

***

Un articol de Irninis Miricioiu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Spectacol folcloric ”De la Iași la Chișinău” | VIDEO

De Ziua Unirii Basarabiei cu România, în direct la TVR Iași, miercuri, 27 martie, de la ora 18:30, v-am invitat la spectacolul folcloric ”De la ...