loader
Foto

La un pas de România: Tradiție și istorie în Moravia și Banat

Primul episod al noii serii a fost difuzat joi, 12 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Documentele istorice vorbesc foarte puțin despre valahii care au ajuns cu turmele de oi prin munții Moraviei.

Istoricii şi cercetătorii sunt împărţiţi în două tabere.

Prima dintre ele susţine că aceşti oameni sunt descendenţi direcţi din daci, având ca argument faptul că, în timpul regelui Burebista, statul unitar dac se întindea în partea sa de vest până în Elveţia de astăzi, deci cu mult dincolo de ţinuturile Moraviei.

(w882) Moravia

Ceilalţi istorici cred că vlahii moravi au fost la originile lor păstori români din Ardeal care, din cauza faptului că erau oprimaţi de unguri, au migrat între secolele XIV-XVII dinspre Ardeal spre Moravia, alegând în cele din urmă să se stabilească aici.

(w882) Moravia

Conform studiilor realizate și de către  istoricii cehi şi slovaci, păstorii români stabiliţi în Moravia proveneau din provinciile istorice româneşti ale Transilvaniei, Maramureşului, Crişanei şi chiar din Banat.

(w882) Moravia

Interesant este că, la o distanță de 300 de ani de la venirea ultimilor valahi în Moravia, din câteva localități aflate în nordul Boemiei de azi plecau, mânați de sărăci și atrași de promisiunile unui conte maghiar, un grup  de cehi care au fost aduși la Dunăre, în zona montană a Banatului, să apere frontierele. Iar peste alți 100 de ani, ajungeau și slovacii în nord-vestul Transilvaniei de azi.

***

Pentru noua serie de emisiuni  ”La un pas de România”echipa TVR Internațional a mers și în comunitățile istorice de cehi și slovaci din Banatul Montan și din nord-vestul Transilvaniei. Poveștile cehilor pe de Clisura Dunării  sau  cele ale slovacilor din Valea  Cerului vor fi spuse în paralel cu cele ale urmașilor valahilor din Moravia.

***

(w235) LA UN PASNoua serie „La un pas de România” cuprinde patru ediţii difuzate începând de joi, 12 octombrie, de la ora 21.00 la TVR Internaţional şi online pe TVR+.

ECHIPA:

Imagine: Rudolf Szilagyi

Sunet: Marius Stanciu

Lectură: Constantin Lupescu

Ilustraţie muzicală: Cătălin Grigore

Montaj: Nicoleta Georgescu

Producător: Aura Dobre

***

Emisiunea poate fi urmărită pe TVR+ şi pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicaţiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
 „Lumea de aproape”: Centrul Sfânta Maria | VIDEO

Urmăriți un nou reportaj „Lumea de aproape”, luni, 15 aprilie, de la ora 17.30 pe TVR Craiova!

„Faptele bune sunt lumină” | VIDEO

„Faptele bune sunt lumină” | VIDEO

publicat: Luni, 15 Aprilie 2024

Apăsaţi de singurătate, de grija zilei de mâine şi bolnavi. Vorbim despre bătrânii care duc o luptă pentru existenţă zi de zi. „Faptele bune ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: Luni, 15 Aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...