loader
Foto

Galerie foto

La un pas de România: Comunităţi istorice de români în Ucraina

Din 15 martie, de la ora 21.00, pe TVR Internaţional puteţi urmări nouă episoade despre situaţia şcolilor româneşti şi viaţa românilor din Ucraina, după aprobarea Legii Educaţiei.

 

În septembrie 2017, în Rada de la Kiev (Parlamentul Ucrainei) a fost adoptată noua lege a educaţiei. Articolul 7 din acesta lege restricţionează învăţământul în limba minorităţilor naţionale.

Comunitatea de români din ţara vecină va fi una dintre cele mai afectate minorităţi de punerea în practică a noii legi. Încă de anul trecut reprezentanţi ai statului român au avut discuţii cu oficiali ucraineni, prin care s-a încercat amânarea sau modificarea noului act normativ.

(w882)

Pentru modificarea acestei legi a fost solicitată şi o opinie Comisiei de la Veneţia. În  urma acestei solicitări, Comisia de la Veneţia recomandă consultarea efectivă a reprezentanților minorității în adoptarea de acte normative care vizează drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale.

La începutul acestei luni chiar ministrul Românilor de Pretutindeni s-a aflat într-o vizită oficială în câteva dintre localităţile locuite de români din Ucraina.

„Ministerul pentru Românii de Pretutindeni acordă o importanţă sporită comunităților istorice, susținerii şi respectării drepturilor etnicilor români din vecinătatea țării. Comunitatea de români din Ucraina este o prioritate pentru minister. În demersurile noastre pentru protejarea și promovarea drepturilor persoanelor care aparțin minorității române, punem accent pe menținerea neafectată a dreptului la educație și informare în limba română”, a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

(w882)

De mai bine de doi ani, TVR International difuzează săptămânal emisiuni dedicate românilor din jurul României, sub genericul “La un pas de România”. În noul sezon, având în vedere situaţia dramatică a românilor din Ucraina, primele noua ediţii vor fi dedicate comunităţilor istorice de români care trăiesc în trei dintre cele mai importante regiuni ale Ucrainei de azi: Transcarpatia, Cernauţi şi Odesa.

Vor fi nouă episoade emoţionante despre  teama părinţilor, despre întrebările copiilor şi despre tristeţea bunicilor care îşi văd nepoţii nevoiţi să înveţe în altă limbă decât cea maternă.

(w882)

În Ucraina trăiesc peste 450.000 de români, în trei regiuni importante (Transcarpatia, Cernauţi şi Odesa). În fiecare din acestea există şcoli cu predare în limba română.

De exemplu, anul acesta chiar în Maramureşul istoric din dreapta Tisei (Regiunea Transcarpatia) se aniversează 240 de ani de învăţământ neîntrerupt în limba română.

***

TVR Internaţional îi caută pe românii aflaţi La un pas de România. Le calcă pragul şi îi întrebă de viaţă, cu tot ce are ea sau cu tot ce ar trebui să aibă: drepturi, învăţământ în limba română, biserică, presa scrisă în limba română, radio şi televiziune în limba românămanifestări tradiţionale şi chiar monografii ale zonelor locuite de români.

În diaspora istorică sunt probleme importante pe care TVR Internaţional le urmăreşte constant pentru că România fie „de aproape”, fie „de departe” poartă, de fapt, aceeaşi amprentă în istorie. Astfel, La un pas de România se ocupă, în exclusivitate, de diaspora istorică, subiectele impunând, de cele mai multe ori, o abordare specifică reportajului-anchetă.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).