loader
Foto

La un pas de comunitățile istorice din jurul României | VIDEO

Povești de viață cu români care trăiesc în comunitățile istorice din jurul țării le puteți revedea în emisiunea „La un pas de România”, sâmbăta, ora 14.30, la TVRi și online pe TVR+.

 

Episodul dedicat comunității de români din localitatea Proșcovo, Regiunea Transcarpatia - Ucraina, a fost difuzat sâmbătă, 11 aprilie, ora 14.30, la TVRi.

(w882)

Comunitatea de români numără aproape 3000 de suflete, dintre care 2000 sunt copii. De aceea, toți care au trecut pe acolo îi spun „satul copiilor”. Până acum 15-20 de ani nu știau că sunt români! Ei își spuneau volohi, așa cum i-au numit cei din jur (ruși, ucraineni sau unguri) și știau că vorbesc o altă limbă, că au alte obiceiuri și că strămoșii lor au ajuns în acel loc de undeva de departe, cândva, demult, din cauza unui război mare.

(w882)

Mulți dintre ei nu au plecat niciodată din sat și nici nu-și doresc asta. Se simt în siguranță, protejați de necunoscutul de dincolo de sat.

(w882)

În ultimii ani câțiva copiii mai mari au fost ajutați de români din Transcarpatia sau chiar din România să meargă la școli românești. Una dintre fete este acum studentă la Oradea.

Realizator: Aura Dobre

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.