loader
Foto

Galerie foto

La TVR 1 revedem seria care ne-a ataşat de „Izolaţi în România”

Sunt oameni cum nu mai întâlneşti la oraş. Profunzi, deşi nu au fost la şcoală; singurătatea i-a făcut diferiţi şi cu poveste. Îi reîntâlnim la Izolaţi în România , la TVR 1, sâmbătă, la ora 18:00.

 

„Tu, telespectator, ai fost bun cu ei. Îi admiri şi e clar că ai nevoie de ei. Aşa că în această perioadă de izolare, putem fi totuşi împreună. Împreună în faţa micului ecran, să ne fie mai bine. Îţi mulţumim pentru numărul mare de vizionări adunate şi îţi aducem din nou la TVR 1 seria care te-a ataşat de Izolaţi în România” – sunt cuvintele de mulţumire ale realizatoarei seriei de reportaje Izolaţi în România, Dite Dinesz, pentru telespetatori.

TVR 1 redifuzează seria de reportaje Izolaţi în România, realizată şi difuzată în 2017: 100 de vieţi, pe 100 de poteci. Sunt tot acolo, iar aceasta e dovada că viaţa lor e împăcată.

(w882)

Mulţi sunt oameni cum nu mai întâlneşti la oraş. Profunzi, deşi nu au fost la şcoală; singurătatea i-a făcut diferiţi şi cu poveste. Povestea lor, aşa cum a fost spusă de Dite Dinesz, Marius Danci şi Constantin Buţă în 2017, la Izolaţi în România, va putea fi revăzută sâmbătă, de la ora 18:00, la TVR 1.

Izolaţi în România este o serie de 12 reportaje filmate în fiecare lună a anului 2016, în care facem cunoştinţă cu oameni întâlniţi la capătul a zeci de poteci din Alba, Maramureş, Suceava, Năsăud, Caraş-Severin, Mehedinţi, Tulcea, Vrancea, Neamţ, Harghita. „Oameni care nu s-au întâlnit niciodată, dar au ceva în comun: trăiesc singuri cu aceleaşi rosturi ca acum 100 de ani, în mijlocul unor păduri” - Dite Dinesz, realizatoarea seriei de reportaje de la TVR 1.

(w882)

Înainte să revedeţi episoadele seriei amintite, Dite Dinesz ne face un update şi ne spune cum stau lucrurile azi (2020) pentru cei întâlniţi în primul episod Izolaţi în România (seria 2017):

(w882)

„În Casa de Piatră vin turişti vara, mai mulţi ca acum 4 ani. Şcoala din Sfortea e tot închisă. Agaftea are 97 de ani, e bine şi ţine post... Ne aşteaptă să urcăm iar, de Crăciunul viitor, cu pachetul de la telespectatori.

Ana e şi ea bine, cu Dumnezeu pe o culme, aşteaptă să mai trecem pe la ea.

Moţii sunt la fel de apăsaţi. De pustiul din jurul lor - tot mai multe case au lacăt. Dar Gârda de Sus a rămas locul lor de bucurie. Coboară aici la târg şi povestesc de vremurile când moţii aveau putere.

Izolarea lor acum e deplină. Nu mai coboară nici la Gârda de Sus. Stau în munţi şi se minunează de greul care a căzut peste noi.

(w882)

În 2006, echipa a fost în cătunul Casa de Piatră din Munţii Apuseni. Atunci, în timp ce coborau muntele, noaptea, au fost prinşi de avalanşe. După 10 ani, Dite şi echipa ei s-au reîntors să-i caute pe moţii din Munţii Apuseni. Sunt la fel de neajutoraţi, nu mai aşteaptă niciun ajutor, dar sunt conştienţi că sunt tot mai puţini, şi că moţii care trăiau în munte vor deveni, peste alţi 10 ani, o poveste.

La şcoala din Sfortea mai sunt 4 copii, dar învăţătorul urcă în fiecare zi la ei. Singurul copil din Huzureşti merge în fiecare zi două ore pe jos la şcoala din Gârda. „Acolo unde ne aşteptam să găsim doar pădure, am întâlnit-o pe Agaftea, o bătrână care ne-a spus că e de demult pe lume, dar că nu există trai mai bun ca al ei”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...