loader
Foto

Galerie foto

La „Interviurile Enescu” ne întâlnim cu Hilary Hahn, Jurowski şi Vengerov

Jurnalistul Marius Constantinescu ne aduce o nouă serie de interviuri realizate cu invitaţii de marcă ai celei de-a XXI-a ediţii a Festivalului Enescu. Interviurile se difuzează la TVR 2 şi TVR+,  de luni până vineri, la ora 13:00.

 

Au urcat pe scena Festivalului „George Enescu” şi au încântat şi bucurat zeci de mii de spectatori. Prezenţa lor la ediţia din 2013 a fost o dovadă în plus că Bucureştiul a devenit – vreme de-o lună – centrul de greutate al muzicii clasice şi al culturii. În fiecare săptămână, pe site-ul TVR2 jurnalistul Marius Constantinescu vă împărtăşeşte câteva din detaliile de culise ale Interviurilor Festivalului Enescu, pentru a-i cunoaşte mai bine pe artiştii pe care i-a intervievat.

Luni, 22 septembrie

Săptămâna începe cu violonista americană, răsfăţata publicului tânărr, dinamic şi bransat la toate mediile electronice – Hilary Hahn. N-ai zice că zglobia vedetă, exponenta celui mai pur star-system american, a sărit de 35 de ani. Zâmbetul ei copilăresc, emotivitatea încărcată de electricitate, uneori chiar şi gesturile de răsfăţ sunt cele ale unui spirit tânăr, care nu şi-a pierdut uimirea în faţa păţaniilor zilnice din viaţa unei vedete de muzică clasică.

A fost interviul la care am aşteptat cel mai mult, experienţă frustrantă, dar şi instructivă, pentru că instituţia starului este mereu un context fascinant de urmărit. Hilary are asistente, asistente pentru asistente, cineva îi ţine paharul, altcineva o îmbracă, altcineva îi duce vioara... Asta nu înseamnă că, pe scena Ateneului, Hilary nu a excelat şi nu a emoţionat.

UPDATE: Interviul cu Hilary Hahn este disponibil pe TVR+.

Marţi, 23 septembrie

Vladimir Jurowski este dirijorul intelectual tipic, care îşi urmează drumul său, indiferent de modele apărute în repertoriu. La cea mai recentă ediţie a Festivalului, a venit alături de muzicienii de la London Philarmonic Orchestra cu programe Enescu-Bruckner-Prokofiev-Rimski Korsakov. Hieratic, în căutarea esenţei, nu a artificiului, cu figura lui de Lestat romantic coborât în subteranele marilor opusuri simfonice ale începutului de secol XX.

UPDATE: Interviul cu dirijorul Vladimir Jurowski este disponibil pe TVR+.

Miercuri, 24 septembrie

Maxim Vengerov este un charmeur. Al lui Bach, Mozart, Beethoven şi Ceaikovski. Al marilor orchestre, care adoră să lucreze cu acest muzician creativ, personal în versiuni, empatic, senin. Al colegilor dirijori şi solişti, care au, cu Vengerov, confort, inspiraţie, aripi. Al publicului, care îi cumpără discuri şi bilete la concert exact ca unei vedete rock. Al meu, pentru un interviu în care m-am simţit atât de bine, atât de relaxat, atât de... eu.

UPDATE: Interviul cu Maxim Vengerov este disponibil pe TVR+.

Joi, 25 septembrie

Am ales sa închei această săptămână şi această serie cu cel mai drag moment de la ediţia 2013 a Festivalului International „George Enescu”: lansarea volumului CORTEZ de la Palatul Cesianu-Racoviţă. Întâlnirea publicului cu mezzo-soprana Viorica Cortez a fost sărbătoarea de care aveau nevoie toţi iubitorii teatrului liric, dar şi declicul pentru un public tânăr, alert, de a descoperi în carne şi oase şi, apoi, în pagini-document, una dintre cele mai fermecătoare şi valoroase personalităţi ale operei din secolul XX. M-am bucurat să fiu artizanul acestei sărbători. 

UPDATE: Reportajul este disponibil online pe TVR+

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Seria documentară „Ecce Via”, în Săptămâna Patimilor, la TVR Cultural | VIDEO

În Săptămâna Patimilor pentru creștinii ortodocși, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească seria documentară „Ecce Via”, o ...