loader
Foto

Galerie foto

La Cap Compas, călătorim prin Maroc

Duminică, 3 mai, de la ora 12.00, la TVR 2 şi TVR HD, am aflat povestea din spatele studiourilor Atlas, unde au prins viaţă unele dintre cele mai populare filme ale cinematografiei ultimilor decenii.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În Maroc viaţa nomadă şi aşezarea stabilă s-au aflat în permanenţă simbioză, mai ales pentru că vetrele mişcătoare erau legate organic de cetăţile sedentare.

Ksar-urile şi grânarele colective comportă veritabile valenţe sociologice. Aici, oraşul Aït Benhaddou este un model pentru înţelegerea ksar-urilor ca ansambluri arhitectonice.

Satul fortificat se află pe drumul caravanelor care leagă, de când se ştiu berberii, Sahara sudică de Marrakesh. Unele ansambluri de acest tip mai sunt încă în uz în sudul marocan şi vizitarea acestora înseamnă cunoaşterea unei pagini din evoluţia civilizaţiei.

Francezii au numit acest loc Muntele Saint Michel al berberilor. Printr-un elementar exerciţiu etimologic se poate deduce că fortăreaţa marocană ksar este legată intim de termenul latinesc castrum şi a dăruit ibericilor termenul alcazar.

În apropiere de Aït Benhaddou se afla, în timpurile protectoratului francez, reşedinţa Paşei de Marrakesh,Thami El Glaoui .

Supranumit şi principele Atlasului, Glaoui era celebru în epocă pentru cele 80 de concubine şi cinci soţii pe care le avea, dar şi pentru o oarecare influenţă în politica magrebiană a anilor ’50, cu sprijinul francezilor.

(w882) Studiouril

La Ouarzazate expresia time is money are o conotaţie mult mai subtilă. Aici nu atât timpul înseamnă bani, cât vremea. Aşadar, aici condiţiile meteo sunt favorabile filmărilor.

Iar cineaştii ştiu bine ce înseamă în regimul de producţie lipsa zilelor însorite atunci când scenariul presupune acţiuni într-un cadru natural luminos.

Muzeul cinematografiei din Oarzazate, inaugurat în anul 2007, este o fereastră a timpului. Împătimiţii într-ale celei de a VII- a arte, dar şi pasionaţii de tehnică foto şi video pot să se bucure de preţioase mărturii ale devenirii epopeii filmului artistic.

Studiourile Atlas au fost inaugurate în 1983 şi sunt printre cele mai mari spaţii de creaţie şi producţie cinematografică din lume.

(w882) Studiouril

Există departamente de postproducţie şi un complex pentru vizionări ale producţiilor în regim de cinema. Practic, la Atlas se poate reconstitui orice colţ al lumii, iar în Maroc orice ambient de pe glob: european, american, asiatic sau african.

De exemplu, la Ouarzazate au fost turnate filme remarcabile precum “Giuvaerul Nilului”, „Kundun”, „Asterix şi Obelix- misiunea Cleopatra”, „Alexandru cel Mare” şi regizori renumiţi precum Lewis Teague, Martin Sorsese, Ridley Scott, Alain Chabat au aşezat peceţile perenităţii pe studiourile din porţile Saharei.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...