loader
Foto

Just Fontaine – 13 goluri marcate la un turneu final de Campionat Mondial

Îi întâlnim pe jucătorii de legendă ai Mondialelor în fiecare zi, în Jurnalul sportiv al TVR. Portretele celor care au scris istorie şi au schimbat fotbalul pentru totdeauna sunt difuzate în fiecare zi în Jurnalulsportiv de la TVR 1 şi TVR 2.

 

Numele său nu mai spune nimic fanilor de astăzi, dar Just Fontaine este şi acum, după şase decenii, omul care a marcat cele mai multe goluri la o singură ediţie de Mondial - 13, în 1958.

Fontaine adunase, până la startul Mondialului 1958, doar cinci meciuri și patru goluri. Dar, la Cupa Mondială, francezul a avut şi un pic de noroc. Titularul postului era colegul său, de la Reims, René Bliard. Accidentarea acestuia l-a trimis direct în primul unsprezece. Şi Just a profitat de şansă. A înscris meci de meci, şi-a dus echipa până pe locul trei în lume, şi a rămas cu un record pe care nimeni nu a reuşit să-l depăşească până astăzi: 13 goluri marcate la un turneu final de Campionat Mondial.

(w500)

Gloria de după Mondiale nu l-a ameţit pe Fontaine, dar i-a pus în gardă pe adversari. În 1960 a avut o dublă fractură, de tibie şi peroneu. A stat şase luni pe tuşă. A revenit, dar devenise lent, ezitant atunci când şuta la poartă. A mai prins un meci pentru Les Bleus. În 1962, Fontaine a înţeles că nu mai poate continua şi s-a retras. Avea doar 29 de ani.


Din 14 mai până în 14 iunie, Redacţia Sport ne prezintă miniportrete ale vedetelor Mondialului, jucători care au scris istorie si au schimbat fotbalul pentru totdeauna. Toate aceste portrete pot fi văzute în secţiunea dedicată Campionatului Mondial de Fotbal de pe stiri.tvr.ro.

credit foto: FIFA, Pinterest

Despre transmisia Campionatului Modial de Fotbal la TVR

(w882)

Începând din 14 iunie, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cel mai important eveniment sportiv al anului 2018. În perioada 14 iunie – 15 iulie, toate cele 64 de meciuri, vor fi difuzate numai de televiziunea publică. 32 de echipe au un singur obiectiv: obţinerea mult râvnitului trofeu din aur pur.

De mai bine de 50 de ani, începând cu ediţia CM 1966 din Anglia, TVR este televiziunea care difuzează în exclusivitate cel mai mare eveniment fotbalistic al planetei. Campionatul Mondial din Rusia, primul găzduit de Europa de Est, este al 13-lea turneu pe care telespectatorii din România îl vor urmări la televiziunea publică.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...