loader
Foto

Creaţiile lui Claude Chabrol, în iulie la TVR 2, la Filmul de artă | VIDEO

TVR 2 aduce la „Filmul de artă" patru dintre producţiile semnate de Claude Chabrol. Pe 26 iulie, de la ora 22:10, la TVR2 și pe TVR+ este programat filmul „Inocenţi cu mâini murdare".

 

Trei dintre aceste filme o au ca protagonistă pe soţia sa din acea perioadă, Stéphane Audran, actriţă reprezentativă pentru „noul val” al cinematografiei europene. Cel de-al patrulea film din această serie o are ca protagonistă pe frumoasa şi sensibila Romy Schneider.

Chiar dacă Chabrol a fost producător, actor, scenarist, scriitor sau regizor de teatru, lunga sa carieră încununată de premii prestigioase a fost marcată de colaborarea cu Stéphane Audran, 23 dintre cele 54 de filme de lungmetraj ale acestuia fiind realizate împreună.

(w882)

Cele patru filme în regia lui Claude Chabrol programate în luna iulie la TVR 2 sunt:

Măcelarul (5 iulie), La căderea nopţii (12 iulie), Nunta roşie (19 iulie) şi Inocenţi cu mâini murdare (26 iulie).

(oar_w460)

"MĂCELARUL", pe lista „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”

Filmul de artă difuzat de TVR 2 duminică, 5 iulie, de la ora 22.00, este unul din filmele reprezentative ale soţilor Claude Chabrol și Stéphane Audran.

Într-un sătuc francez, la o nuntă, se înfiripă o prietenie neobişnuită între un măcelar, Popaul, şi o profesoară, Helene. În scurtă vreme, localitatea este zguduită de o serie de crime în lanţ şi Helene găseşte la locul uneia dintre crime bricheta pe care i-o dăruise lui Popaul.

Inclus de Steven Schneider în lista celor „1001 de filme pe care trebuie să le vezi înainte să mori”, „Măcelarul” („Le Boucher”, Franţa-Italia, 1970), filmul de artă difuzat de TVR 2 duminică, 5 iulie, de la ora 22.00, este unul din filmele reprezentative ale soţilor Claude Chabrol (regizor şi scenarist) și Stéphane Audran actriţă în rol principal.

(oar_w460)

Dacă regizorul Claude Chabrol este considerat precursorul cinematografiei franceze moderne, omul care a revoluţionat această industrie, Stéphane Audran este actriţa reprezentativă pentru „noul val”.

„Măcelarul” îi mai are în distribuţie pe Jean Yanne, Antonio Passalia şi Pascal Ferone, iar producţia a obţinut mai multe premii prestigioase:

* 1973 – BAFTA – Stephane Audran – Nominalizată la Premiul pentru cea mai bună actriţă;

* 1971 – BODIL – Premiul pentru Cel mai bun film european;

* 1970 – San Sebastian – Stephane Audran – Premiul San Sebastian pentru cea mai bună actriţă.

Pe 19 iulie, de la ora 22:10, la TVR2 și online pe TVR+ puteți vedea „Nunta roşie" (Les noces rouges - Franţa-Italia, 1973).

Regia: Claude Chabrol

Cu: Michel Picolli, Stéphane Audran, Claude Piéplu

În 1973, a primit la Festivalul de Film Berlin Premiul FIPRESCI și a fost nominalizat la Ursul de Aur.

Drama spune povestea unui dublu adulter şi a unei duble crime, ai căror protagonişti fac parte dintre notabilităţile unui oraş francez de provincie.

Între Pierre Maury şi Lucienne Delamare se desfăşoară o poveste de dragoste clandestină, a cărei intensitate reflectă golul existenţei lor de oameni căsătoriţi cu parteneri pe care-i dispreţuiesc. Soţia lui Pierre – Clotilde – e mereu bolnavă şi respinge orice contact fizic cu partenerul legitim. Soţul lui Lucienne – Paul – e un om de afaceri plin de sine, care ocupă şi funcţia de viceprimar al comunităţii locale. În mintea lui Pierre încolţeşte ideea de a-şi suprima soţia, pentru a se putea bucura în voie de dragostea amantei, dar, înainte să-şi poată pune planul în aplicare, Paul descoperă infidelitatea lui Lucienne.

Pe 26 iulie, de la ora 22:10, la TVR2 și pe TVR+ este programat filmul „Inocenţi cu mâini murdare" (Les innocents aux mains sales, Franţa-Italia-Germania, 1973).

(w882) Inocenti C

Cu: Romy Schneider, Rod Steiger, Francois Maistre, Paolo Giusti

Thriller-ul are loc la Saint Tropez, în 1975.

Frumoasa Julie Wormster şi amantul ei, care-i este şi vecin, pun la cale asasinarea bogatului ei soţ, un afacerist beţiv cu 18 ani mai mare decât ea. Numai că lucrurile scapă de sub control şi Julie se trezeşte din vânător, suspectul principal.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...