loader
Foto

Iuliana Tudor îl sărbătoreşte pe Nicolae Botgros

Sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 15:10, la TVR 1

 

Emisiunea O dată-n viaţă l-a adus în atenţia telespectatorilor TVR 1 pe maestrul Nicolae Botgros. În timp, el a devenit îndrăgit nu numai acasă, în Chişinău, ci în întreaga Românie. Pentru că foarte mult din notorietatea sa se datorează colaborărilor cu Televiziunea Română, anul acesta, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de viaţă, îi este dedicată o ediţie aniversară, de colecţie: Nicolae Botgros la 60 de ani.

Nicolae Botgros la 60 de ani este o retrospectivă a momentelor de aur pe care maestrul le-a lăsat în arhiva TVR (emisiunea O dată-n viaţă, Gale ale TVR, evenimente speciale - Cerbul de Aur, festivalul Mamaia - folclor, festivalul Maria Tănase). Mai mult decât atât, artişti şi oameni de cultură au acceptat invitaţia de a fi prezenţi în Studioul 1 al TVR pentru a-i ura maestrului „La mulţi ani!”.

Elise Stan, producătorul emisiunii, este cea căreia i se datorează lunga colaborare pe care maestrul Nicolae Botgros o are cu Televiziunea Română. „De-a lungul timpului am realizat multe emisiuni-document pentru artiştii de folclor care au fost alături de TVR vreme îndelungată, însă recunosc că am o emoţie specială pentru această emisiune, deoarece maestrul Nicolae Botgros este un colaborator drag, alături de care am realizat poate cele mai frumoase emisiuni de folclor din ultimii ani. Colaborăm de 20 de ani şi îl respect pentru profesionalismul său şi pentru rigoarea discursului muzical”, mărturiseşte ea.

Şi Iuliana Tudor are numai cuvinte de laudă despre această colaborare: „Maestrul Nicolae Botgros împlineşte 60 de ani. Mă bucur că suntem noi cei care îl sărbătorim, pentru că ştiu cât de iubit şi de apreciat este peste tot în România. Ne leagă foarte multe amintiri nepreţuite, majoritatea cu şi despre TVR. Mă bucur că, iată, am ocazia să-i dăruiesc maestrului, chiar când împlineşte 60 de ani, momente pregătite special pentru această ocazie de către personalităţi ale culturii româneşti. Cea mai dragă amintire pe care o am alături de Nicolae Botgros sunt anii petrecuţi la emisiunea O dată-n viaţă, cei mai frumoşi ani pentru mine, până acum, la care aş adăuga şi uriaşa provocare a Cerbului de Aur, unde am făcut echipă, ca întotdeauna.”

(w882) Nicolae Bo

Despre Nicolae Botgros:

Prima orchestră dirijată de Nicolae Botgros a fost „Ciocârlia” de la Edineţ. În 1973 se mută la Chişinău şi este violonist în Orchestra „Mugurel” a Filarmonicii. Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii" a fost fondată în anul 1970, în cadrul Filamornicii de Stat din R.S..S. Moldovenească, de binecunoscutul interpret Nicolae Sulac, dirijori fiind compozitorul şi violonistul Mircea Oţel, apoi trompetistul Gheorghe Usaci. Considerat un „magician al viorii", maestrul Nicolae Botgros a fost numit în 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lăutarii". Nicolae Botgros a dus faima muzicii populare în zeci de ţări europene, dar şi în Statele Unite ale Americii, Australia, Noua Zeelandă, precum şi în toate ţările din spaţiul ex-sovietic. În 2010, formaţia „Lăutarii" şi-a aniversat 40 de ani de activitate artistică. De-a lungul anilor, Nicolae Botgros a reuşit să înregistreze doar două albume pentru sine, pe lângă sutele şi chiar miile de materiale muzicale înregistrate cu diferiţi interpreţi de muzică populară.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Documentarul „Păltinișul și Noica”, premieră absolută la TVR Cultural

Vineri, 29 martie, de la ora 20:30, TVR Cultural va difuza în premieră absolută filmul documentar „Păltinișul și Noica”, regizat de Mihai Miron, ...