loader
Foto

Islanda, India şi Iquitos, destinaţiile săptămânii la 360-GEO

De luni până vineri, de la ora 10:00, TVR 2 şi TVR HD aduc noi documentare realizate de jurnaliştii Arte France. În această săptămână mergem la poalele vulcanilor islandezi, descoperim vânotării de smaralde din Bahia şi rodiile din Armenia.

 

Islanda-Viaţa în apropierea vulcanilor (luni, 25 iulie, ora 10:00)

În primăvara anului 2010, norii de cenuşă emişi de vulcanul islandez Eyjafjallajökull au paralizat jumătate din Europa.

Ce se va întâmpla când vulcanul alăturat, Katla, incomparabil mai mare, se va trezi? Echipa 360 –Geo s-a întâlnit cu rezidenţii insulei şi le-a obervat obiceiurile de zi cu zi, în aşteptarea unei catastrofe. (L'Islande au plus pres du volcan, Franţa-Germania, 2011)


India-Cantina şcolară (marţi, 26 iulie, ora 10:00)

ONG-ul indian Akshaya Patra a organizat 17 bucătării industriale în opt state indiene şi furnizează astfel hrana pentru 120 de milioane de şcolari şi de studenţi ai căror părinţi nu au mijloacele necesare pentru a le oferi mâncare gătită.

Doar în oraşul Hubli-Dharwad 180.000 de copii sunt hrăniţi zilnic. Astfel, bucătarii şi ajutoarele lor, 350 la număr, trebuie să pregătească în câteva ore 250.000 de plăcinte, patru tone de orez şi şase tone de legume. Cum arată o zi într-o astfel de bucătărie? Aflăm de la echipa 360-GEO care a stat alături de ei, de dimineaţă până seara. (Cantine a l'Indienne, Franţa-Germania, 2012)


Bahia-Vânătorii de smaralde (miercuri, 27 iulie, ora 10:00)

Ora 8 dimineaţa. Căldura striveşte deja străzile oraşului Salvador de Bahia. Dar aici, la această vilă opulentă din oraşul vechi, o uşoară briză marină aduce o răcoare plăcută. Suntem acasă la Daniel Kläy, un elveţian venit în Brazilia în urmă cu 20 de ani, având ca unică avere un rucsac şi o chitară.

Astăzi, este unul dintre cei mai cunoscuţi neguţători de pietre preţioase. Pasiunea sa: smaraldele. care sunt tot mai greu de căutat. Recent, una dintre minele exploatate de Daniel Kläy a fost închisă subit la ordinul guvernului brazilian. (Bahia, chasseurs d'emeraudes, Franţa-Germania, 2011)


Iquitos, un oraş între două fluvii (joi, 28 iulie, ora 10:00)

Supranumit şi Veneţia din Peru, situat la 3.646 kilometri vest de Atlantic şi la 1.859 kilometri est de Pacific, oraşul Iquitos este accessibil doar cu vaporul sau cu avionul.

Ridicat în secolul al XVIII-lea de iezuiţi, oraşul a cunoscut, între anii 1890 şi 1910, prosperitatea datorită exploatării cauciucului din bazinul Amazonului. În zilele noastre, doar indienii săraci sau pescarii mai vin aici, în speranţa de a-şi găsi un viitor, iar cei 400.000 de locuitori se uită cu frică la oraşul care se scufundă, aşteptând un viitor mai bun. (Iquitos, Une ville entre deux fleuves, Franţa-Germania, 2012)


Armenia-Fructele Raiului (vineri, 29 iulie, ora 10:00)

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au cultivat rodii. Unii cercetători cred că „pomul cunoaşterii” din Vechiul Testament ar fi chiar un rodiu. În Armenia, una dintre cele mai mari producătoare din lume, acest fruct al Raiului este un simbol naţional, prezent în viaţa de zi cu zi. Nicio o nuntă nu este completă, dacă mirii proaspăt căsătoriţi nu aruncă o rodie în perete.

Cele mai bune rodii se cultivă în sud, în zona satului Nrnadzor, dar care suferă de o scădere accentuată a populaţiei.

Echipa 360-GEO îl prezintă pe Mukutsch Bojadyan; în timpul primei sale vizite în regiune, el a văzut plantaţiile de rodii abandonate şi a decis să cumpere câteva. Acum, afacerea lui merge bine, cumpărătorii vin din capitala ţării pentru fructele sale, dar izolarea care a cuprins această regiune odată cu colapul URSS şi dezinteresul autorităţilor pentru infrastructura rutieră, îi aduce numeroase obstacole lui Mukutsch şi livezilor de rodii. (Armenie, les fruits du paradis, Franţa-Germania, 2011)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...