loader
Foto

Irina Păcurariu, ambasador al Voluntariatului în România

"Pentru mine, prioritare sunt acum temele legate de educaţie şi şanse egale pentru tinerii talentaţi şi fără posibilităţi", Irina Păcurariu

 

Realizatoarea TVR Irina Pacurariu a devenit cel de-al optulea ambasador al voluntariatului desemnat de Federaţia VOLUM* – Federaţia Organizaţiilor care Sprijină Dezvoltarea Voluntariatului în România, alături de Raed Arafat, Margareta Pâslaru, Călin Goia, Marius Manole, Valeria Răcila Van Groningen, Zoli Toth şi Damian Draghici.

„Am fost onorată de propunere şi sper că ea a fost justificată de micile gesturi de solidaritate sau bunavoinţa pe care le-am avut pentru anumite cauze. Îmi păstrez idealismul şi încă mai cred că fiecare dintre noi are ceva bun de oferit. Faptul că unii dintre noi am avut şansa de a cunoaşte mai multe istorii de viaţă sau de a străbate mai multe teritorii este un privilegiu. Este o datorie să încerci să transformi aceste experienţe în gesturi de bunăvoinţă pentru cei care au nevoie şi sper să reuşesc să întorc acest mare dar pe care l-am primit viitoarelor mele cauze sau prieteni

Avem încă multe de schimbat, iar pentru mine prioritare sunt acum temele legate de educaţie şi şanse egale pentru tinerii talentaţi şi fără posibilităţi. România are nevoie de sutele de tineri valoroşi care s-au pregătit în cele mai bune şcoli din lume, cred că încercarea de a convinge pe cât mai mulţi să se întoarcă este vitală pentru o naţiune pentru care eşecul este o boală cronic.”, Irina Păcurariu, despre noul ei rol de Ambasador al Voluntariatului în România.

Pentru Irina, voluntariatul începe cu o frumoasă poveste despre prima campanie socială pe care a derulat-o. Este vorba de o studentă strălucită, Codrina, prima persoană în scaun cu rotile care a vrut să urmeze cursurile de zi ale unei universităţi din România. Inspirată de povestea ei, Irina a derulat o campanie socială. Demersul s-a soldat cu instalarea de planuri înclinate la intrări şi cu obţinerea unei flexibilităţi în ceea ce priveşte orarul şi distribuţia sălilor, ca orele să fie programate mai cu seamă în amfiteatre de la parter. Codrina este acum în SUA, a terminat un doctorat şi a devenit ea însăşi profesor.

Una din cele mai reuşite campanii ale Irinei a fost Marţi, joi, sâmbătă, un documentar despre trei femei care treceau în fiecare din aceste zile prin calvarul dializei. Campania i-a adus premiul Jurnalistul Anului şi a făcut presiune la autorităţi pentru urgentarea deciziilor de a deschide centre de dializă în cadrul tuturor spitalelor judeţene.

Din 22 aprilie, în fiecare zi de luni de la ora 22.00, Irina Păcurariu prezintă telespectatorilor   TVR 1, TVR HD şi online, pe www.tvrplus.ro, Poveşti în halate albe, o emisiune despre reuşitele incredibile din domeniul medical românesc, cele care, în general, se pierd printre dezbaterile despre incompetenţă, corupţie sau ineficienţă.

Emisiunea, care este parte a campaniei „De profesie medic în România”, la care TVR este partener media, le descoperă românilor doctori care au puterea şi dorinţa de a salva vieţi, medici care nu îşi fac doar meseria, ci se şi sacrifică pentru excelenţă. Personajele seriei Poveşti în halate albe sunt anonimii fără de care sistemul medical românesc ar fi mult mai sărac. 14.000 de medici au plecat din România în ultimii cinci ani. În acest moment, sunt, în medie, aproape doi medici la mia de locuitori, mult sub nivelul celorlalte ţări din Uniunea Europeană. Medicii români pleacă în străinătate mai ales din cauza salariilor mici şi a condiţiilor precare din spitale, conform unui studiu european realizat anul trecut. Una dintre ţintele campaniei „De profesie medic în România", campanie provocată de Consiliul Investitorilor Străini, este creşterea numărului de medici de la 2,4 la mia de locuitori, cât este în prezent, la 2,6, în 2015.

*Federaţia VOLUM sprijină dezvoltarea voluntariatului în România şi are în prezent 48 de organizaţii membre la nivel naţional. Înfiinţată în 2010, federaţia are rol de asociaţie umbrelă în domeniul voluntariatului, facilitând dialogul şi acţiunea comună a tuturor factorilor interesaţi de mişcarea de voluntariat din România. Federaţia VOLUM este organizaţia iniţiatoare a principalului eveniment naţional de recunoaştere a meritelor voluntarilor din România: Gala Naţională a Voluntarilor.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.