loader
Foto

Ioan Suciu, Episcopul tinerilor

Sâmbătă, 4 aprilie, „Memorialul Durerii” v-a prezentat un documentar despre unul dintre cei mai mari oratori ai Bisericii Unite şi primul episcop greco-catolic arestat de  autorităţile comuniste. De la ora 16:00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Episcopul Ioan Suciu s-a afirmat ca fiind unul dintre cei mai mari oratori ai Bisericii Greco-Catolice și ca un prieten de suflet al tinerilor. A înfiinţat revista Marianistul, destinată exclusiv copiilor, care s-a bucurat de un succes imens şi a fost răspândită peste tot în Ardel. A continuat cu „Tinerimea Nouă”, revistă dedicată tinerilor şi studenţilor şi „Apostolatul Tinerimii”.

Predicile şi discuţiile sale au stârnit interesul comuniştilor sovietici, care-l considerau o ameninţare întrucât critica doctrina, dar şi ateismul şi atrocităţile din Rusia. Arestat la 27 octombrie 1948, a fost încarcerat la Ministerul de Interne. La 31 octombrie 1948 a fost transferat la Dragoslavele, apoi la Mănăstirea Căldăruşani (27 februarie 1949). La 27 octombrie 1950 a fost adus, împreună cu ceilalţi episcopi greco-catolici,  la Penitenciarul Sighet. Prin Decizia M.A.I. nr. 64 din 30 ianuarie 1952 a fost condamnat la o pedeapsă administrativă de 24 luni.

A murit la Sighet, la 27 iunie 1953. Actul de moarte nr. 134 din 27 iunie 1953 a fost întocmit patru ani mai târziu, 20 iulie 1957, drept cauză a morţii fiind trecută „insuficienţă circulatorie, enterocolită cronică”.

„Astăzi și în zilele ce vor urma-spunea el-există un singur lucru pe care nu ai voie să-l faci, să fii trădător. Există un singur drum în viață care te îndepărtează de trădare, cel eroic. Numai pe această cale poți răscumpăra lumea”. (Episcopul Ioan Suciu)

 

Despre Memorialul Durerii

„Memorialul Durerii” este singurul proiect de televiziune care oferă una dintre cele mai complexe şi documentate imagini asupra regimului comunist din România. "Memorialul Durerii" a rămas în memoria colectivă a poporului român, iar după 20 de ani de la difuzarea primelor episoade, el este mai mult decât un brand al TVR, e un simbol al luptei pentru păstrarea vie a memoriei româneşti.

***
Emisiunea poate fi urmărită ș
i pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...