loader
Foto

Intraţi în primul teatru din ţară, cel din Oraviţa, la Exclusiv în România

Emisiunea turistică prezentată de Cristian Tabără se poate urmări sâmbătă, 11 mai, la TVR 1, TVR HD şi online, pe TVR+

 

Sâmbăta aceasta, echipa emisiunii Exclusiv în România ajunge în judeţul Caraş Severin pentru a vă prezenta Teatrul din Oraviţa. De la ora 18.00, în cel de-al treilea episod Exclusiv în România, telespectatorii TVR vor afla că prioritatea absolută în vizitarea oraşului Oraviţa este Teatrul Vechi „Mihai Eminescu”, primul edificiu cu destinaţie de teatru din România.

Acest prim teatru din ţara noastră, teatrul de la Oraviţa, a fost construit pe terenul unei foste exploatări miniere numită de mineri, după zeiţa artei dramatice, Thalia.

Pe scena teatrului vienez… de la Oraviţa au dat reprezentaţii trupe importante europene ale epocii, dar au jucat şi mari personalităţi ale culturii româneşti, de la Constantin Nottara şi Constantin Tănase la Eufrosina Popescu, Mariţa Zamfirescu şi Zaharia Bârsan. Tot aici au susţinut concerte Ciprian Porumbescu şi George Enescu. În 1868 a urcat pe scenă şi trupa Pascaly, avându-l ca sufleur la vremea aceea pe Mihai Eminescu.

Clădirea a fost ridicată în 1817, ca o copie fidelă, la scară mai mică, a primului teatru austriac, Burgertheater. Originalul Teatru vienez a fost dezafectat în 1890, dar cel de la Oraviţa rezistă de aproape 200 de ani. Rezistenţa clădirii se datorează cu siguranţă şi oţelului din structură, făcut după reţeta Reşiţa 23, aidoma oţelului de la baza Turnului Eiffel. Cocheta cladire şi-a păstrat forma de la început. Cu o singură excepţie: acum 120 de ani scaunele au luat locul unui sistem de laviţe. Chiar şi acustica sălii rămâne până astăzi deosebită, spectacolele desfăşurându-se fără mijloace de amplificare.

În oras atrag atenţia şi alte clădiri cu valoare istorică, precum Gara Oraviţa (ridicată în 1847), prima farmacie minieră din România, fondată în 1763, dar şi tronsoanele de cale ferată Oraviţa-Baziaş (1854) prima linie ferată din ţară şi Oraviţa-Anina (1863) prima linie ferată montană de la noi.

Nu mai puţin importantă este întreaga desfăşurare urbană a cartierului vechi. Predominanţa barocului vienez, în varianta cunoscută - „baroc târziu”, conferă ansamblului un aer specific Europei Centrale de secol XVIII-XIX, cu unele imobile aliniate pe cele două artere principale şi altele etajate pe străzile şi stradelele care urcă pe dealurile din jurul localităţii, sugerând o dinamică specifică şi localităţilor din Tirol, Salzburg sau Steiermark.

Toate amănuntele despre cum ajungeţi în acest oraş, pentru a-i descoperi minunăţiile, le veţi afla sâmbătă, 11 mai, de la ora 18.00, de la Cristian Tabără şi echipa emisiunii, la Exclusiv în România.

Despre Exclusiv în România

Din 27 aprilie, telespectatorii TVR 1 au ocazia să cunoască obiective turistice unice în Europa sau chiar în lume, care pot fi văzute Exclusiv în România. În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, românii pot afla ce potenţial turistic au locurile în care trăiesc, dar şi multe informaţii extrem de utile, dintr-o emisiune de turism semnată şi prezentată de Cristian Tabără. Exclusiv în România este transmisă în simulcast pe TVR
HD şi online, pe www.tvrplus.ro.

În fiecare episod Exclusiv în România, Cristian Tăbără călătoreşte, descoperă şi prezintă obiective turistice, istorie, cultură, credinţă, arhitectură, tradiţii, gastronomie, facilităţi turistice şi, mai ales, unicate europene şi mondiale din România, dintre care unele sunt încă necunoscute şi neexploatate turistic. Emisiunea  întâlneşte telespectatorul cu destinaţii spectaculoase, cu povestea şi istoria locului, cu facilităţi locale (acces, cazare, distracţii, costuri), cu trasee de încercat, specific local, gastronomie, tradiţii şi atracţii locale.

Alături de prezentarea locurilor, cei interesaţi vor primi numeroase „ponturi”, de recomandat să le ai în buzunar, atunci când pleci la drum, de la „ajutoarele” lui Cristian Tabără: Dana Ştefănescu, Daniel Georgescu, Mihaela Căciuleanu, Tiberiu Ştefanescu şi Lorelei Mihală. În fiecare săptămână, câte unul dintre jurnaliştii TVR enumeraţi îl însoţeşte pe Cristian Tabără în regiunea în care se află unicatul european sau mondial, devenind „turist cu acte în regulă” şi testând pe propria piele atracţiile turistice ale zonei.

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...