loader
Foto

Interviu în exclusivitate cu sociologul francez Dominique Wolton

Luni, 15 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1 şi online, pe  www.tvrplus.ro

 

TVR 1 difuzează luni, 15 aprilie, de la ora 17.00, un interviu în exclusivitate, acordat de sociologul francez Dominique Wolton, cu ocazia vizitei pe care a făcut-o la Bucureşti în luna martie a acestui an. Telespectatorii TVR 1 vor avea ocazia să afle de ce Dominique Wolton consideră UE ca fiind „cea mai îndrăzneaţă utopie politică din istoria omenirii”, dar şi alte idei pe care cercetătorul francez le împărtăşeşte realizatorului Ion Stavre. Interviul va putea fi urmărit şi online, atât live cât şi înregistrat, pe portalul video al TVR, www.tvrplus.ro.

„Uniunea Europeană este cea mai îndrăzneaţă utopie politică din istoria omenirii. Nu a existat vreodată o utopie democratică de asemenea anvergură. Este formidabil! Doar europenii nu sunt conştienţi de forţa Europei. Când circuli prin lume, eşti fascinat de forţa Europei. Trebuie să fim mai mândri de noi”, este de părere Dominique Wolton.

La întrebarea referitoare la ce am putea oferi lumii, sociologul are răspunsul pregătit: „Laicitatea desigur, separarea între Biserică şi putere. Doi, o redistribuire a resurselor, pentru că în Europa  există  o redistribuire  de la bogaţi spre cei săraci. Trei, o încredere în inteligenţa popoarelor, în ciuda tuturor diferenţelor dintre ele, şi mai cred în istoria noastră comună, care a fost şi barbarie dar acum devine altceva. Deci pe lângă aceste elemente, ar fi valori ca laicitate, Dumnezeu şi ştiinţă”.

Director al Institutului de Ştiinţe ale Comunicării din cadrul CNRS (Centre national de la recherche scientifique, Paris), Dominique Wolton este o personalitate marcantă a culturii franceze contemporane şi unul dintre cei mai mari specialişti în domeniul ştiinţelor comunicării. În cei treizeci şi cinci de ani de cercetare, a explorat zece mari teme: individul şi cuplul, munca, media, spaţiul public şi comunicarea politică, informaţia şi jurnalismul, Internetul, Europa, diversitatea culturală şi mondializarea, raporturile dintre ştiinţă, tehnică şi societate, cunoaşterea şi comunicarea. Opera sa prodigioasă cuprinde, pe lângă zecile de articole, treizeci de lucrări majore, dintre care două traduse în limba română („Despre comunicare”, „Internetul. O teorie critică a noilor media”).

În prezent, Dominique Wolton studiază cu precădere consecinţele politice şi culturale ale mondializării informaţiei şi a comunicării. În viziunea sa, informaţia şi comunicarea reprezintă una din mizele politice majore ale secolului al XXI-lea, în timp ce coabitarea culturală constituie o condiţie necesară pentru ceea ce el numeşte a treia globalizare.

Cu prilejul vizitei sale la Bucureşti, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), la propunerea Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice, i-a acordat lui Dominique Wolton înalta distincţie de Doctor Honoris Causa.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...