loader
Foto

Interviu cu virusologul Mircea Constantin Popescu, cercetător în SUA | VIDEO

Mircea Constantin Popescu este primul doctorand al academicianului Nicolae Cajal, cu o carieră strălucită în cercetarea virusurilor limfocitare în America. Iată ce spune despre virusuri și despre situația actuală:

 

Omenirea poate fi atacată de virusuri necunoscute?

Îl întreba Mihaela Crăciun, anul trecut, la emisiunea Articolul VII, de la TVR Internațional, pe virusologul  Mircea Constantin Popescu din Princeton (SUA).

Mircea Constantin Popescu, virusolog: “Nu numai virusurile, ci și molecule care nu au niciun semn de viață dar care pot infecta un om și provoca o boală. Este ceea ce se cheamă acum prioni - elemente moleculare care pot infecta un om și provoca, de obicei, boli cronice și boli foarte grave ale creierului. Acești prioni sunt indestructibili. Nu îi poți distruge cu căldură, prin sterilizare, nici prin alte metode chimice, pur și simplu sunt elemente moleculare indestructibile aproape și trebuie să le avem acum în vedere în acest domeniu al inframicrobiologiei, al vieții și al elementelor care nu au semne de viață, dar care pot ataca ființa umană. Acesta este un punct de vedere.

(w882) Mircea Con

Pe de altă parte, trebuie să știți că lumea virusurilor e enormă. Dacă luăm o linguriță dintr-un ocean putem găsi milioane de virusuri, milioane. […] Deci, suntem înconjurați de o imensă multitudine care chiar dacă nu au viață, interacționează cu viața. Pornind de la aceste date, este imposibil să nu avem avem probleme cu noi și noi virusuri. Dacă mergem în amănunte trebuie să ne gândim și la om și la animalele care sunt gazde pentru virusuri și microorganisme în general. Problema este că noi, prin sistemul de civilizație modernă, facilităm transmiterea acestor virusuri de la un continent la altul, de la un pol la altul. Deci au acum un sistem extrem de favorabil pentru a se răspândi.

Al II-lea factor este că există astăzi o omogenitate a structurilor umane și animale în care se pot înmulți. Există această uniformitate în structurile în care virusurile trăiesc și care favorizează enorm răspândirea lor, și nu numai datorită comunicațiilor, ci în mediul uniform care este creat de către civilizație. Situația e monitorizată la nivel mondial foarte atent, pentru că o epidemie în aceste condiții se poate răspândi și provoca pagube imense”.

***

Românul alegea, în 1978, să preia un laborator al Centrului Medical al Universitătii Illinois, refuzând o primă ofertă, de la Script Research Foundation din California. Aici, cei doi tineri cercetatori cu care ar fi trebuit să colaboreze, au primit, în timp ce el era la Ilinois, premiul Nobel pentru rezultate în domeniul virusurilor limfocitare. Românul a lucrat la un vaccin  personalizat pentru leucemie, din propriile celule stem ale pacientului.

***
Astăzi, Mihaela Crăciun a continuat dialogul, de data aceasta la distanță, întrebând despre pandemia cu care ne confruntăm - Ce este de făcut?

Mircea Constantin Popescu, virusolog, ne-a răspuns:

“Cantitativ - mai multă distanțare socială, testare, identificare, izolare, spitale bine dotate, aparate de respirație, protecție anti-infecție.

Calitativ - un efort imens contra cronometru, pentru descoperirea unui tratament specific și a unui vaccin.”

***

Mai jos aveți interviul cu prof. univ. Mircea Constantin Popescu, virusolog, cercetător în S.U.A, difuzat la TVR Internațional în 23 octombrie 2019. (de la minutul '58)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...