loader
Foto

Înţelepciunea pustnicei din Apuseni, în episodul 7 „Izolaţi în România” | VIDEO

Un nou episod despre oamenii care trăiesc în locuri izolate din România s-a difuzat la TVR 1 și TVR 1 HD, pe 13 noiembrie, de la ora 22.00.

 

Păi dacă nu auzi şi nu vezi, şi tu ai linişte!”- e definiţia Ioanei din Apuseni pentru tihnă. Iar ea duce o viaţă în tihnă, pe care vrea să o păstreze la fel.  

Pe 13 noiembrie, „cu episodul Izolaţi în România, mă întorc pe aceeaşi potecă după 13 ani. Într-un loc, care atunci ne-a făcut bine, îi regăsim: aceeşi familie a rămas în vârf de munte. Şi ne bucurăm că nu doar ne recunosc, dar le-a fost dor de noi. Adeseori ne-au pomenit, pentru că TVR a fost prima şi singura televiziune care i-a căutat” – Dite Dinesz, realizatoarea seriei Izolaţi în România de la TVR 1 și TVR 1 HD.

(w882)

Oameni din alte vremuri ştiu să se bucure de ce au avut, chiar dacă a fost greu. Oricum a trecut, acum ce rost mai are să ne plângem - e una dintre abordările lor uimitoare. „După o zi petrecută cu ei, plecăm cu bucuria revederii, mai ales că ne-am întors la ei din întâmplare, după ce am greşit drumul”, povesteşte Dite.

(w882)

(w882)

Cu Izolaţi în România, cunoaştem un tânăr care a lăsat şcoala pentru că a fost operat la inimă. Nu mai are voie să facă efort - ori aici sus fiecare pas e un efort. Tatăl lui e convins că bine nu mai are cum să fie aici sus. Fiindcă „pe munţii ăştia ne-o bătut faptele noastre”.

(w882)

(w882)

Miercuri, 13 noiembrie, ajungem şi la o şcoală cu 7 elevi şi un învăţător care urcă pe jos mai bine de o oră. Dar se bucură de fiecare urcuş, pentru că ştie că face bine elevilor săi: prin cuvintele lui, ei deschid cartea spre lume.

(w882)

(w882)

(w882)

Ioana sau pustnica din Apuseni e poate cea mai intensă întâlnire din episodul acestei săptămâni. Se ajunge greu la ea şi ne bucurăm că ne primeşte. În cea mai mică colibă, e impăcată. Că are linişte, că e departe de lume. O întreabă pe Dite dacă noi avem linişte. Îi răspunde că nu. „Păi dacă nu auzi şi nu vezi, şi tu ai linişte”. E cât se poate de simplu, o formulă evidentă: întoarcerea spre sine, ignorând faptele zgomotoase din jurul nostru.

(w882)

„Chiar de ar fi fost doar aceste gânduri ale ei şi drumul nostru nu a fost în zadar până la ea. Ştiu că telespectatorul e un om bun. Dar te rog să nu o cauţi. M-a rugat să aibă linişte, să rămână la fel de departe de lume”, ne transmite Dite Dinesz mesajul Ioanei din Apuseni.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce ...