loader
Foto

Galerie foto

Întâlniri esențiale. Scriitorul Francesc Miralles în dialog cu Ana Maria Onisei

Evenimentul poate fi urmărit live pe paginile de facebok Cărturești sau Humanitas Fiction, marți, 29 septembrie, de la ora 19.30.

 

Unul dintre cei mai apreciați scriitori contemporani, Francesc Miralles a acceptat să se întâlnească virtual cu cititorii din România pentru a discuta cu Ana Maria Onisei despre lansarea celei mai recente cărți ce îi poartă semnătura, “Biblioteca de pe lună”.

Niciun iubitor de carte nu ar trebui să rateze întâlnirea cu Francesc Miralles, unul dintre cei mai talentați, originali și de succes scriitori de expresie spaniolă și catalană. Călătoria virtuală va avea loc prin intermediul aplicației Zoom, fiind transmisă live pe paginile de facebook Cărturești sau Humanitas Fiction, iar toți cei care doresc să îi adreseze întrebări scriitorului, o pot face utilizând secțiunea de comentarii.

Francesc Miralles este unul dintre scriitorii pentru care experimentul literar a devenit a doua natură, căci nu s-a limitat niciodată să abordeze un singur gen literar. Astfel, a publicat de-a lungul timpului o mare varietate de lucrări de ficțiune și non-ficțiune – romane, cărți de dezvoltare personală, cărți pentru copii și tineret, thrillere – singur sau în colaborare, unele fiind recompensate cu premii de notorietate și traduse în peste 50 de țări.

Scriitor, jurnalist și muzician, Francesc Miralles este originar din Barcelona, orașul lui Gaudi fiind și locul unde a urmat cursuri de jurnalism la Universitatea Autonomă. Însă mărturisește cu umor că acolo a rezistat doar patru luni, apoi a considerat că mai bine studiază filologia engleză. Doar că nici aceasta nu s-a dovedit a fi o alegere prea inspirată. După terminarea anului trei, renunță la studii pentru a călători prin lume și ajunge să trăiască pentru o vreme în Croația și Slovenia în perioada războiului iugoslav. Experiența a fost redată într-una dintre cărțile sale, “Café Balcanic” apărută în 2004.

Viața academică a lui Francesc Miralles a trecut de la eșec la eșec până când un profesor universitar i-a insuflat pasiunea pentru limba germană. După revenirea în orașul natal se înscrie din nou la studii. Studiază limba lui Goethe la Universitatea Centrală și, după absolvire, a făcut un masterat în editare. Lucrează ca traducător și mai târziu, ca editor, însă constrângerile muncii de birou l-au determinat să renunțe pentru a se dedica freelancing-ului. Se simțea claustrat într-o meserie care nu îi acorda suficientă libertate pentru a călători și pentru a se dedica dezvoltării personale.

Plecat într-o lungă călătorie prin India scrie primul său roman. La începutul carierei sale literare s-a concentrat pe ficțiunea pentru tineri. Unul dintre cele mai apreciate romane pentru tineret, “Un haiku per a l’Alícia” îi aduce primul premiu important din cariera sa, Premiul Gran Angular 2001–2002, iar acest lucru îl determină să se dedice scrisului. Printre cele mai importante titluri ale genului care îi poartă semnătura se numără “Retrum”, roman publicat în două părți și tradus în 8 limbi și “Pulsationes”, acolo unde este co-autor alături de Javier Ruescas, un roman pionier, deoarece este scris exclusiv cu mesaje telefonice, ce s-a bucurat de zeci de ediții în America Latină.

Francesc Miralles a coordonat colecții de dezvoltare personală, semnând și câteva lucrări sub pseudonim, experiență reflectată în primul său roman, “Barcelona Blues” apărut în 2005. Doi ani mai târziu, primește Premiul Columna Jove pentru romanul pentru tineret “Interrail”.

Însă primul său roman pentru adulți este “Iubire cu I mic”, volum tradus în peste 30 de limbi, printre care și română, ce a petrecut, imediat după apariție, mai bine de doi ani pe listele de best-seller din Germania. A urmat apoi “Cel mai frumos loc din lume e chiar aici”, scris împreună cu Care Santos, roman ce a fost deja tradus în peste 20 de limbi. În 2014, pubică “Wabi-Sabi”, continuarea primului său roman “Iubire cu I mic”, scriere ce a fost primită cu același entuziasm de public.

Îmbinarea fericită a unei erudiții impresionante și a unei filozofii accesibile, mai ales de sorginte japoneză, cu o preocupare îndreptată către perpetua dezvoltare personală, oferă scrierilor lui Francesc Miralles parfumul unei noi perspective asupra vieții în care cititorii se regăsesc cu ușurință.

În 2009 a primit, împreună cu Álex Rovira, Premiul Torrevieja pentru romanul “Última respuesta”. Cei doi au mai semnat câteva cărți vândute în sute de mii de exemplare care s-au bucurat de succes în peste 15 țări.

Și dacă dezvoltarea personală devine o preocupare constantă pentru a obține cea mai bună versiunea a propriului sine, Miralles a publicat numeroase bestseller-uri împreună cu Héctor García (Kirai): “Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită” (Humanitas, 2017), “Metoda ikigai: Secrete japoneze pentru a-ți descoperi adevărata pasiune și a-ți atinge țelurile în viață” (Humanitas, 2019) și “Ichigo-ichie: Arta japoneză de a te bucura de fiecare clipă” (Humanitas, 2020).

Jurnalist pentru mass-media colaborând cu prestigioase instituții de presă precum El País Semanal, MenteSana și Radioul Național Spaniol, Francesc Miralles susține în prezent discuții și ateliere de dezvoltare personală în întreaga lume.

După aproape un deceniu fără să scrie un roman personal pentru adulți, “Biblioteca de pe Lună” este cel mai recent roman pe care îl semnează, roman recent apărut și în limba română la Editura Humanitas. Romanul ne poartă în viitor, într-o fascinantă călătorie pe Lună, unde magnatul excentric Kumar întemeiază prima colonie umană, Exovillage, menită să devină un centru turistic pentru milionarii lumii. La Barcelona, Verne, filolog specialist în limba sanscrită, este îndrăgostit de ani de zile de Moira, care se află însă în Exovillage, responsabilă cu telecomunicațiile. Hotărât să încerce imposibilul pentru a câștiga inima Moirei, Verne se va înrola într-o aventură îndrăzneață, cu consecințe inimaginabile. Pentru că pe Lună legile pământene nu se mai aplică, și nici pământenii din Exovillage nu sunt singuri... aventura de-abia începe.

Surse foto: Humanitas fiction facebook page, Francesc Miralles facebook page

 

Irninis Miricioiu

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...