Mircea Dinescu i-a pregătit arheologului Ion Stângă o reţetă tradiţională din zona Olteniei, în ediţia din 19 octombrie a emisiunii de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 14.35.
Ediţia este disponibilă pe TVR+.
Pe 19 octombrie, Mircea Dinescu a invitat din nou telespectatorii TVR 1 la un prânz tradiţional, într-o atmosferă plină de culoare, pe malul Dunării, la Cetate. Alături de el s-a aflat arhelologul Ion Stângă, autor a şapte volume de arheologie şi numismatică şi a numeroase studii de specialitate. Politică şi delicateţuri - duminică, de la ora 14.35, la TVR 1, TVR HD, precum şi online, pe TVR+.
Asistat de Dunărea agitată, poetul a făcut o călătorie în timp, în istoria veche a Olteniei şi a pregătit o mâncare tradiţională, „care ţine de vechimea acestui ţinut”, o saramură de pui, alături de care mămăliga este „obligatorie”. Vremea fiind neprietenoasă, deliciile culinare au fost pregătite în interior, iar cei doi protagonişti au ieşit doar pentru a pune bucăţile de cocoş tânăr pe grătarul al cărui jar a fost întreţinut de minune de vântul de afară.
Musafirul, despre care Dinescu spune că este „un personaj, o figură în Cetate", i-a adus gazdei sale în dar una dintre cărţile lui de arheologie, o frescă a istoriei Olteniei, scrisă „sprinţar şi pe un ton ludic vizavi de istorie şi oamenii din Cetate” şi i-a satisfăcut curiozitatea referitoare la trecutul şi locuitorii zonei pe care o iubeşte atât de mult. Discuţia captivantă din timpul preparării bucatelor a fost întreruptă din când în când de Mambo Siria, inedita fanfară a locului, iar lumina caldă a toamnei a devenit un ingredient principal în crearea unei atmosfere de poveste.
Mircea Dinescu şi-a aşteptat telespectatorii la ediţia Politică şi delicateţuri de duminica aceasta, sfătuindu-i să încerce şi ei să prepare acasă reţeta strămoşilor noştri, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, pentru că „mâncărurile sofisticate nu au atâta farmec precum o mâncare simplă”.
Ion Stângă s-a născut pe 12 noiembrie 1947 la Cetate, a absolvit secţia de Istorie veche şi arheologie din cadrul Universităţii din Bucureşti, obţinând doctoratul în Arheologie clasică. A fost conferenţiar la Universitatea din Piteşti şi mai apoi director al Muzeului regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. A scris 7 volume de arheologie şi numismatică şi peste 180 de studii de specialitate. Una dintre cele mai importante descoperiri ale carierei sale a fost o biserică paleocreştină din provincia Dacia romană, datată din secolul IV-V e.n.
Pentru doritori, masterchefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu".
***
Din primăvara lui 2014, duminica este, pentru telespectatorii TVR, prilej de întâlnire cu emisiunile pline de savoare marca Mircea Dinescu. Săptămânal, poetul, pamfletarul şi masterchef-ul Dinescu realizează şi moderează Politică şi delicateţuri la TVR 1, TVR HD, TVRi şi online, pe TVR+. Pasionat de arta culinară şi la curent cu dedesubturile jocurilor politice, Mircea Dinescu încearcă să scoată din banalitate ideea de bucătărie românească, asortînd-o cu un vin bun şi cu muzică lăutărească veche. Alături de el se află, de fiecare dată, o personalitate din actualitatea românească, un politician, un artist, un filosof sau un medic celebru.
Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.