loader
Foto

Încă o poveste despre dragoste, generozitate și speranță, la „Ora Regelui”

Echipa formată din Camelia Csiki, realizator şi Lidia Voicu, producător, ne-a  propus noi subiecte în emisiunea „Ora Regelui”. La TVR 1 sâmbătă, 11 aprilie, de la ora 14.30.

 

În zile grele, suntem cu toții împreună!”, spunea Majestatea Sa Margareta în mesajul adresat săptămâna aceasta românilor. Impresionată de generozitatea, simțul civic și compasiunea de care dau dovadă oamenii în fața epidemiei Covid-19, Majestatea Sa mulțumește cu recunoștință personalului medical, dar și miilor de voluntari aflați în prima linie a luptei cu acest nou dușman al umanității.

Ca și în cazul proiectelor Fundației Regale sau ale Societății de Cruce Roșie, toate inițiativele sociale necesită bani, oameni, resurse, idei și cei care le aduc merită respectul nostru profund.

În aceste zile ne gândim cu îngrijorare la cei în vârstă, dacă sunt bine, dacă au cele necesare. Vrem să-i protejăm, să-i liniștim și să-i ajutăm să rămână izolați acasă. Sunt cei care ne-au făcut oameni mari, sunt cei dragi. Ne gândim însă și la aceia care sunt singuri sau la aceia care nu se pot deplasa. Pentru ei, Fundația Regală Margareta a României a creat Fondul Special pentru Bătrâni și are grijă să le fie duse cele necesare chiar acasă.

(w882)

foto 2014

Peste 3,7 milioane de vârstnici  evită riscul de infectare doar dacă rămîn în casă, lucru imposibil pentru cei care care nu mai au pe nimeni. Linia națională Telefonul Vârstnicului a deschis noi servicii de sprijin și a suplimentat echipa de specialiști. 5 psihologi, 3 asistenți sociali și 20 de voluntari alină zilnic singurătatea, oferă sprijin emoțional și consiliere socială. Seniorii pot apela la numărul 0800-460-001 nu numai în căutarea confortului emoțional, ci și pentru informații practice sau pentru înlesnirea de cumpărături cu livrare la domiciliu.

(w882)

Distanțarea socială și igiena reprezintă cele mai eficiente măsuri de prevenție, oficial recomandate de autorități și de specialiști. Deși pare incredibil, există oameni aflați în imposibilitatea de a le respecta, fie vârstnici, fie familii defavorizate care nu au resursele necesare. Către ei se îndreaptă atenția coordonatorilor programelor Fundației Regale, trimițînd alimente și produse de igienă acasă, la cei ”mai puțin norocoși”, așa cum îi numește Majestatea Sa.

(w882)

Pe de altă parte, seniorii voluntari ai Centrului Generații nu au avut nevoie decît de cîteva zile pentru a răspunde la întrebarea "Cum să mai facem after-school când copiii nu mai au voie în colectivitate, iar vârstnicii nu mai pot ieși din casă?” ”Deși izolați, rămânem aproape!”, și-au spus, ”Cu dragoste și...tehnologie”. Marea lor familie se întîlnește on-line, continuă meditațiile individuale, organizează cluburile de engleză, bune maniere, jocuri interactive, lectură, fabule și comunicare, iar masa caldă pe care o primeau micuții s-a transformat în tichete sociale.

La Fundația Regală Margareta a României, orice mînă de ajutor e binevenită. În cel puțin 14 orașe din țară, voluntarii pot fi parte din ”forța comunității”, pentru că acesta e crezul: fiecare dintre noi poate fi util altcuiva, la orice vîrstă, iar împreună ajutăm nu doar o persoană, ci o țară întreagă să fie mai bună. Trebuie doar să înțelegem că și binele se poate multiplica !

(w882)

Cu 30 de ani în urmă, pe 28 decembrie 1989, într-un ziar elvețian, scria: ”Pentru a ajuta poporul roman, ieri la prînz, cele două prințese de România stabilite la Geneva, Margareta și Sofia, alături de alți doi români, au mers la spitalul cantonal din oraș și au donat sînge pentru poporul român. Spitalul nu îl putea trimite în România, dar a făcut în așa fel încît să ajungă, prin Crucea Roșie Elvețiană.” Altă situaţie dificilă față de cea de astăzi, era vorba despre violență, sărăcie, dezumanizare. În acea situaţie de criză, cele două principese au pornit să își ajute nația. Majestatea Sa Margareta povestește că a avut norocul să găsească poate cei mai buni specialiști, cu experiență internaționațională în situații de criză, și împreună cu ei, a făcut lucrurile nu numai cu inima, ci și cu profesionalism. Așa că, din compasiune și dragoste pentru România, s-a născut Fundația Margareta. Majestatea Sa își amintește toate sentimentele care se învălmășeau în acea perioadă, de furie pentru situațiile cumplite din spitale și azile, de satisfacție când echipa sa reușea să mai strîngă un convoi de alimente și medicamente, de frustrare că nu poate ajuta mai mulți, de mândrie când îi convingea și pe alții să se alăture, de milă în fața suferinței, dar și de împlinire, când avea un succes. Dintre cele două părți, cel care are nevoie și cel care oferă, mai cîștigat, categoric, e cel care a avut ocazia să fie de folos, așa că oamenii care își pot ajuta semenii ar trebui să se simtă mîndri.  Majestatea Sa vorbeşte cu convingere despre sentimentul cunoscut, prin propria experiență, în ani de voluntariat, dar și moștenit de la Regina Maria, străbunica sa, de la Regina Elena, bunica alături de care mergea în azile de bătrîni, sau de la Regina Ana, mama sa care era, într-un timp, cea mai vîrstnică voluntară a fundației.

"Scînteia care se însuflețește”, spune Majestatea Sa Margareta, "este un lucru extraordinar și am văzut-o funcționând în repetate rânduri. Ea devine o flacără care poate continua să ardă mult timp după ce noi nu vom mai fi. Asta sperăm să facem cu fundația, să inspirăm, nu doar să ajutăm.”

(w882)

Sîmbăta lui Lazăr, cum o numesc ortodocșii, și ajunul Sărbătorii Paștelui pentru catolici reprezintă pentru toți creștinii simbolul învierii viitoare a neamului omenesc. În ajunul Floriilor, sărbătoarea care deschide Săptămîna Mare de dinaintea Paștelui, la Ora Regelui de la TVR 1 v-am adus o poveste despre dragoste, generozitate și speranță.

Povestea celor 30 de ani, din 18 ianuarie 1990, când Familia Regală Română s-a întors acasă, prin Margareta și Sofia, fiicele Regelui Mihai, va putea fi urmărită în filmul 30 de ani pe tărîmul interzis. Realizatorul ediției speciale  ”Ora Regelui”, Camelia Csiki, descoperă amintiri impresionante ale unor oameni care au fost martorii acestui timp. Importante pentru veridicitatea istorică, dar valoroase mai mult pentru șansa pe care ne-o dau nouă înșine, de a fi mai buni.

Emisiunea Ora Regelui este la TVR 1 sîmbătă, 11 aprilie 2020, ora 14.30.

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

credit foto: romaniaregala.ro; familiaregala.ro

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...