loader
Foto

„Înapoi la argument”, la TVR Cultural: Andrei Pleșu, în dialog cu H.R. Patapievici. Invitații săptămânii 12-16 decembrie

TVR Cultural le aduce telespectatorilor, în această săptămână, dialogurile pline de substanță ale reputatului scriitor și filosof H.R. Patapievici cu George Banu, Andrei Pleșu, Adina Nanu, Vasile Dem Zamfirescu, Clara Mareș. VIDEO

 

Edițiile de colecție din emisiunea „Înapoi la argument” sunt difuzate de luni până vineri, de la ora 11.00, la TVR Cultural.

Luni, 12 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre George Banu, teatrolog și eseist de talie mondială, și Horia Roman Patapievici, înregistrat în 2008.

Reputat teatrolog, profesor universitar stabilit la Paris din 1973, George Banu a fost ales de trei ori preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru. Şi, tot de trei ori, a primit în Franţa, premiul pentru cea mai bună carte de teatru. În 2014, a obținut marele premiu al Academiei Franceze.

(w882) George Ban

George Banu. Sursă imagine: Captură video TVR

Marți, 13 decembrie, telespectatorii au putut urmări o discuție între scriitorul și eseistul Andrei Pleșu și Horia Roman Patapievici, înregistrată în 2008.

Recunoscut stilist al limbii române, Andrei Pleșu a fost ministru al Culturii. Cu numeroase distincții, premii, dar și apariții editoriale, atât în țară, cât și în străinătate, Andrei Pleșu este și fondatorul revistei culturale „Dilema veche”.

Miercuri, 14 decembrie, TVR Cultural a transmis dialogul dintre istoricul de artă Adina Nanu și H.R. Patapievici, înregistrat în 2012.

Cu o experiență de peste 50 de ani în domeniul artelor și a costumului, Adina Nanu, profesoară universitară, a fost autoarea a peste 30 de volume de istoria artei. Semnează prima istorie a costumului universal în limba română, „Artă, Stil, Costum”, lucrare apărută în 1976.

Considerată unul dintre cei mai importanți istorici de artă din România, cu una dintre cele mai impresionante colecții private de costume de epocă, Adina Nanu s-a stins din viață anul trecut, la venerabila vârstă de 93 de ani.

(w882) Adina Nanu

Adina Nanu. Sursă imagine: Captură video TVR

Joi, 15 decembrie, invitatul lui Horia Roman Patapievici a fost psihanalistul Vasile Dem Zamfirescu, într-un dialog înregistrat în 2008.

Vasile Dem Zamfirescu, psihanalist, traducător, profesor universitar, dar și filosof, editor și eseist, este, din 1997, membru al IPA (Asociația Psihanalitică Internațională).

„Nevroza balcanică”, „Între logica inimii și logica minții”, „Etică și etologie”, „Etică și psihanaliză” sunt doar câteva dintre lucrările semnate de reputatul profesor universitar.

(w882) Vasile Dem

Vasile Dem Zamfirescu și Horia Roman Patapievici. Sursă imagine: Captură video TVR

Vineri, 16 decembrie, TVR Cultural a difuzat dialogul dintre istoricul Clara Mareș și H.R. Patapievici, înregistrat în 2012.

Absolventă a Facultății de Istorie a Universității București, Clara Mareș este autoarea cărții „Zidul de sticlă: Ion D. Sîrbu în arhivele Securității”. Autoarea a reușit să reconstituie viața scriitorului I.D. Sârbu, urmărit obsesiv de Securitate, reunind informațiile din cărțile sale și din biografia sa, așa cum rezultă din dosarele Securității.

(w882) Clara Mare

Clara Mareș. Sursă imagine: Captură video TVR

TVR Cultural a reluat, din 2 decembrie, seria de dialoguri între minți sclipitoare ale României, purtate în cadrul emisiunii „Înapoi la argument” (2006-2012), realizată de Horia Roman Patapievici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...