loader
Foto

Galerie foto

În direct la TVR 1: Sărbătoarea de 10 Mai, din parcul Castelului Peleş

Documentarul Carol I şi interviul Acasă la Regele Mihai , mesajul Principesei Margareta, dar şi Concertul Regal de la Castelul Peleş au putut fi urmărite pe 10 mai, la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

În 2016 se împlinesc 150 de ani de la sosirea lui Carol I în România, de la întemeierea Dinastiei Regale şi de la promulgarea Constituţiei din 1866. TVR 1 a difuzat pe 10 mai mai multe programe speciale dedicate zilei de 10 mai în România. Detalii despre aceste programe, mai jos:

De la ora 17.00, la TVR 1 am urmărit documentarul Carol I, producţie 2006, având regia şi scenariul semnate de Alexandru Solomon. Prezentator: Sandra Pralong. Carol I al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, a fost domnitorul, apoi regele României. El a condus Principatele Române şi apoi România timp de 48 de ani - cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşti. Carol I a obţinut independenţa ţării, a redresat economia, a dotat România cu instituţii specifice statului modern şi a pus bazele Dinastiei de România. Imediat după sosirea sa în ţară, la 29 iunie 1866, Parlamentul României a adoptat prima Constituţie a ţării, una dintre cele mai avansate ale vremii.

(w500)

Apoi de la 17.55, TVR 1 a difuzat interviul cu Regele Mihai, realizat de Bogdan Şerban Iancu în 2008. În 25 de minute, telespectatorii pătrund într-o lume cu poveşti  fascinante, dar adevărate. Interviul Acasă la Majestatea Sa Regele Mihai a fost realizat la Aubonne -  Elveţia, 2008. Aflat în vizită la Majestăţile Lor Regele Mihai şi Regina Ana, realizatorul Bogdan Şerban Iancu ne propune un dialog cald despre istoria unei vieţi, despre pasiuni, călătorii şi întâlniri. Regele vorbeşte despre muzică şi sporturi şi îşi aminteşte, cu umor, poveşti ale oamenilor pe care i-a întâlnit. Auzim scurte istorioare cu întâmplări pitoreşti, unele derulându-se chiar în scurt-metraje, iar pe altele doar imaginându-ni-le. Am aflat totodată despre prietenie, dragoste, respect şi o credinţă de nezdruncinat.  Interviul este disponibil online pe TVR+.

(w500)

De la 18.30, TVR 1 a transmis mesajul Alteţei Sale Regale Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei, adresat cu ocazia Jubileului Regal. În anul 2016, Casa Regală sărbătoreşte 150 de ani de la fondare. Şi tot în 10 mai 2016, sărbătorim statul român modern, prin promulgarea Constituţiei din 1866. Pentru prima oară în istoria noastră, Legea Fundamentală prevedea, în primul său articol, existenţa unui stat independent cu numele România.

(w500)

Cu ocazia sărbătorii naţionale de 10 Mai din acest an, Casa Majestăţii Sale a organizat tradiţionala Garden Party şi un concert de gală la Castelul Peleş. Familia Regală a aşteptat cât mai mulţi români să vină la Castelul Peleş, la această sărbătoare importantă pentru Coroană şi pentru naţiunea română. Intrarea a fost liberă, iar publicul a avut acces pe peluza din faţa castelului.

(w500)

În prima parte, orchestra Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă” a susţinut un recital cu muzică de pe toate meridianele lumii. La ora 18.00, Familia Regală a ieşit pe balconul castelului, pentru a saluta participanţii la sărbătoare. Trei avioane ale Iacărilor Acrobaţi au survolat parcul regal.

În continuare, în transmisiune directă la TVR 1 şi TVR+, telespectatorii au putut viziona concertul de gală susţinut de orchestra lărgită a Cameratei Regale, având ca invitaţi de onoare pe violonistul Remus Azoiţei şi pe tenorul Teodor Ilincăi, precum şi pe dirijorul Tiberiu Soare. Muzicienii au evoluat pe o scenă aşezată în aer liber, pe terasa castelului. Repertoriul a cuprins piese de valoare din creaţia compozitorilor români George Enescu, Iosif Ivanovici, Ciprian Porumbescu şi Grigoraş Dinicu, precum şi lucrări de Giacomo Puccini, Camille Saint-Saëns, Ernesto de Curtis şi Eduardo di Capua. Familia Regală a urmărit concertul de pe terasa Castelului Peleş.

foto: Casa Regală, TVR

FILM.TVR.RO

Logo

 
Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, vă invităm să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...