loader
Foto

Împărat şi asasin - o nestemată cinematografică la Filmul de Artă

Nu pierdeţi duminică, 24 ianuarie, de la ora 22.10, o megaproducţie China, Japonia, Franţa din 1998, filmul cu cel mai mare buget acordat de China pentru un film de până atunci.

 

ÎMPĂRAT ŞI ASASIN (THE EMPEROR AND THE ASSASSIN/JING KE CI QIN WANG - China, Japonia, Franţa, 1998)
Regia: Chen Kaige
Cu: Gong Li, Fengyi Zhang, Zhou Sun
Filmul a primit Marele Premiu Tehnic (acordat pentru scenografie) şi nominalizare la Palme d'Or - Festivalul de la Cannes 1999

Dramă. În China secolului III î. Hr., împărţită în şapte regate rivale, Ying Zheng, conducătorul statului Qin – cel care va deveni mai târziu primul împărat al Chinei unificate – plănuieşte invadarea regatelor învecinate, pentru a-şi îndeplini ambiţia de a crea un singur stat invincibil. Doamna Zhao, concubina lui Ying Zheng, maestră în intrigi şi comploturi, înscenează o tentativă de asasinare a conducătorului şi îl acuză pe regele statului Yan, ca pretext pentru declanşarea războiului. Însă pionul de care vrea să se folosească doamna Zhao, asasinul plătit Jing Ke, îndrăgostit şi el de frumoasa intrigantă, va acţiona într-un mod surprinzător, dejucând toate planurile.

Împărat şi asasin este o mega producţie care a beneficiat de cel mai mare buget pe care China îl alocase, până atunci, într-un film: peste 20 de milioane de dolari. Povestea reală a suveranului care în urmă cu aproape două milenii şi jumătate visa să unifice întreaga Chină – este unanim aclamată de critici care o consideră „mai curând o producţie shakespeariană decât un block-buster de la Hollywood”.

Dincolo de acţiunea cu intrigă, dragoste, trădări şi scene de luptă, filmul este o incursiune în istoria reală a acelor timpuri - cu decoruri, scenografii, costume, cutume şi tradiţii din acele vremuri. Publicul din întreaga lume probabil nu a auzit prea mult de numele lui Ying Zheng, dar cu siguranţă aproape toţi au aflat de extraordinara armată cu mii de soldaţi de teracotă - îngropată odată cu eroul acestui film.

Iar celor care nu sunt pasionaţi de istorie, le spunem că jocul actoricesc de excepţie al întregii distribuţii fac din Împărat şi asasin o adevărată perlă cinematografică pe care nimeni nu au voie să o rateze.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...