loader
Foto

Idealul „tinereții fără bătrânețe” cu Ana Aslan, la „Teleenciclopedia" | VIDEO

Sâmbătă, 8 mai, de la ora 18.50, la „Teleenciclopedia" vă prezentăm fenomenul Ana Aslan, dosarul polonez și multe alte subiecte, la TVR 1 și online pe TVR+.

 

ANA ASLAN

La mijlocul veacului trecut, idealul „tinereții fără bătrânețe” devenea mai accesibil grație spiritului iscoditor și perseverent al unei românce.

(w882) Ana Aslan

Născută în prima zi a anului 1897, la Brăila, mezina familiei cu patru copii a Sofiei (originară din Bucovina) și a lui Mărgărit (epitrop al Bisericii Armene), Ana Aslan și-a pus amprenta asupra cercetării mondiale în gerontologie - ramură a medicinii care studiază aspectele medicale, biologice și sociale ale îmbătrânirii organismului uman.

(w882) Ana Aslan

CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.3)

În a treia zi a Conferinței de la Ialta, pe 6 februarie 1945, era atins cel mai spinos și mai plin de semnificații punct din agendă: Dosarul Polonez. Sovieticii revendicau Polonia în sfera lor de influență, deoarece o considerau o perpetuă amenințare.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.13)

După bătălia de la Azincourt din 1415, curtea franceză a fost nevoită să se mute pe malurile Loarei. În 1465, regele Ludovic al XI-lea hotăra să construiască un impunător castel. Deși era dotat cu ziduri groase, tunuri înalte și un pod mobil, Langeais nu avea un scop militar. În 1491, acolo și-au unit destinele Anne de Bretania și Carol al VIII-lea al Franței. Peste numai șapte ani, regele Carol a murit fără să lase moștenitori, iar Anne a devenit soția regelui Ludovic al XII-lea, alături de care a trăit la castelul Bois, până în 1514.

(w882) Teleencicl

INSECTELE (ep. 3)

Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului.

(w882) Teleencicl

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Emisiunea poate fi urmărită, în reluare, în 10 mai, de la ora 01.50.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...