loader
Foto

Iaşi, al doilea Oraş Regal al României

La sfârşitul lunii mai, Majestatea Sa Margareta s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea. Despre obiectivele vizitei în Spania şi despre distincţiile regale oferite la Caslelul Peleș, cu prilejul celebrării a 135 de ani de la inaugurarea Castelului, aflăm în ediţia de sâmbătă, 9 iunie, de la ora 15:00, la TVR 1, TVRi şi TVR MOLDOVA.

 

Ediţia din 9 iunie prezintă vizita Majestăţii Sale Margareta, care a fost alături de mii de români la Tîrgul de Carte de la Madrid unde România a fost țară invitată. Cu ocazia participării țării noastre la a 77-a ediție a tîrgului, s-a organizat un concert de gală care i-a adus pe scenă pe pianistul Josu de Solaun și pe violonistul Alexandru Tomescu. Alături de Familia Regală a României s-au aflat înalți oficiali ai statelor spaniol și român.

(w882)

(w882)

În zilele pe care le-a petrecut în Spania, Familia Regală a participat, chiar de Ziua Românilor de Pretutindeni, la o slujbă în biserica românească ridicată cu sprijinul Regelui Mihai. Majestatea Sa le-a amintit românilor că Regele Mihai a fost în Spania de mai multe ori, dar poate cea mai importantă dintre vizite rămîne cea din anul 2010, cînd împreună cu Regina Ana a participat la Slujba Învierii Domnului, în Piața Colon din Madrid.

(w882)

De asemenea Familia Regală a vizitat Crucea Roșie spaniolă, Comitetul Olimpic spaniol, dar a avut întîlniri și cu membrii conducerii Comitetului Paralimpic din Madrid.

(w882)

Familia Regală a Spaniei este una dintre cele mai apropiate de Casa Regală a României, datorită legăturii de sânge dintre Regele Mihai și Regina Sofia. Aceasta s-a născut în Grecia, la Atena. Este fiica regelui Paul, fratele Reginei Elena a României, mama lui Mihai. Așadar, Sofia, Principesa de Grecia și Danemarca, este verișoara primară a Regelui Mihai.

Cu 17 ani mai mică decât el, Sofia a fost domnișoară de onoare ”verișorului său preferat” la nunta sa cu Regina Ana și a fost prezentă în toate momentele importante ale vieții. Regina Sofia a fost la București în anul 2008, la Nunta de Diamant a Regelui Mihai și a Reginei Ana, apoi în anul 2011, la jubileul de 90 de ani al Regelui Mihai. A participat de asemenea la nunta Moștenitoarei Coroanei, Margareta, de la Lausanne, cu Principele Radu. În anul 2017, Regele Juan Carlos și Regina Sofia au luat parte la funeraliile Regelui Mihai.

(w882)

În vizita de la Madrid, Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au fost primiți de Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia. Cu 14 ani în urmă, Regele Mihai, Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au participat la nunta Principelui Moștenitor Felipe al Spaniei cu Letizia Ortiz, actualmente Regele Felipe al VI-lea și Regina Letizia.

(w882)

Vizita din Regatul Spaniei este a cincea vizită externă oficială a Familiei Regale a României de anul acesta, după cele din Emiratele Arabe Unite, Regatul Marocului, Republica Turcia și Regatul Hașemit al Iordaniei.

În cea de-a doua parte a emisiunii este evocată ziua de joi, 31 mai 2018, o zi plină de emoții și bucurie, care va ramâne în amintirea celor care au participat la evenimentele de la Castelul Peleș din Sinaia.

(w882)

În Salonul Florentin al Castelului, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, a conferit municipiului Iași titlul de Oraș Regal. “Este un momet istoric, un moment în care Iașiul devine una dintre perlele Coroanei, alături de Curtea de Argeș. Venim sa înnodăm o istorie seculară în care rolul Casei Regale a fost definitoriu pentru evoluția orașului nostru”, a declarat domnul Mihai Chirica, primarul orașului.

În holul de onoare al Castelului Peleș, personalități din viața românească, angajați ai Casei Majestatii Sale Custodele Coroanei și două instituții de învățământ centenare au primit distincții regale. Iulian Ene, colegul nostru care timp de mai bine de 20 de ani a filmat o bună parte dintre reportajele emisiunii “Ora Regelui”, a fost decorat de Majestatea Sa Margareta, cu Medalia Regală de Loialitate.

(w882)

Seara, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei a aniversat, alături de reprezentanții Partidului Național Liberal, 135 de ani de la inaugurarea Castelului Peleș și Centenarul încheierii Primului Război Mondial și al Marii Uniri.

(w882)

Legătura istorică dintre Coroana Română și cel mai vechi partid istoric din România a fost evocată de Majestatea Sa și de președintele Partidului Național Liberal, domnul Ludovic Orban.

(w882)

În Sala de Concerte, Majestatea Sa și Principele Radu au găzduit un dineu la care au fost invitate 60 de personalități liberale din întreaga țară.

***

Redactor: Irina Luca

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

sursa foto: romaniaregala.ro

***

Emisiunea poate fi urmărită şi online pe TVR+, la ora difuzării.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Tenorul Florin Georgescu, la ”Portret de excelență”: ”Trebuie să-mi placă mie ceea ce cânt, ca să pot transmite”

Este tenor de talie internaţională. A cântat pe marile scene ale lumii. Unul dintre rolurile memorabile din cariera sa a fost ,,Manrico” din ...

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Irina Drăgan, una dintre primele femei jandarm din țară, și antreprenoarea Alexandra Solea, la podcasturile „ArtELE”. Drăgan: Prin munca mea, am avut ocazia să depăşesc prejudecăţi, şabloane şi critici

În ultimul weekend din luna martie, de la ora 13.00, la podcasturile „ArtELE”, Valentina Băințan discută cu Irina Drăgan, una dintre primele ...