loader
Foto

Horia Roman Patapievici, invitat la „Mic dejun cu un campion”

Urmăriţi o nouă ediţie a emisiunii „Mic dejun cu un campion”, sâmbătă, 10 noiembrie, de la ora 10.00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

„Vorbind în termenii lui Dante, am putea spune că, după mai mulţi ani de tăcere şi de retragere din viaţa publică, Horia Roman Patapievici a ales – un altro viaggio – un drum nou al interiorizării, al reflecţiei şi al convingerii că ’lumea modernă s-a născut din secularizarea Paradisului.’’ (spune Daniela Zeca Buzura în preambulul discuţiei cu prietenul său)

(w882) daniela ze

Iubit de unii, discreditat de alţii, Horia Roman Patapievici este oricum, numai un om neînsemnat, nu. A fost şi este un intelectual intransigent, cu sine şi cu cei din jur. Opiniile sale deranjează de multe ori dar, nu pot fi trecute cu vederea. Incită la o refleţie continuă iar ideile puse în discuţie sunt de multe ori dezbătute cu o patimă mult prea apăsată.

(w882) mic dejun

În primele sale conversaţii televizate de la Televiziunea Română, din 1994 - 1995, alături de regretatul Iosif Sava, părea un tânăr, care, în ciuda vârstei fragede, dovedea o maturitate nefirească. Lecturile serioase, dezbaterile lipsite de formalism, impregnate de o reală profunzime, alăturarea cu personalităţi notorii ale culturii române sau cu colegi de generaţie, bursele şi călătoriile de studii au conturat în timp un intelectual autentic care a devenit un reper.

La cei 60 de ani împliniţi, Horia Roman Patapievici s-a retras discret din lumina activităţilor publice şi încearcă să recupereze timpul, dedicându-se scrisului. Pregăteşte noi cărţi, fără a se mai afişa atât de direct în presă. Nu se sfieşte să fie la fel de acid ca întotdeauna dar, măsura vârstei se face simţită într-o nostalgică introspecţie. Lupa prin care analizează de la o oarecare distanţă societetea românească, măreşte nemilos distorsionările acesteia, ale educaţiei, culturii, societăţii civile, politicii actuale şi ale istoriei României centenare. Iar radiografia sa nu este deloc comodă ci alertă şi asumată.

***

„Deşi nu-şi mai doreşte să fie în centrul vieţii publice, astăzi a acceptat invitaţia la Mic Dejun pentru a sta un pic de vorbă. Nu de dragul disputei neapărat, cât al unui ochi analitic, întors dureros în interiorul unei istorii care ne copleşeşte în fiecare zi.” (Ileana Ploscaru Panait, procătorul emisiunii)

***

„Dorim să le mulţumim încă o dată partenerilor noştri, Librăriile Cărtureşti, unde, săptămână de săptămână, datorită filmărilor pe care le realizăm în Grădina Verona, le dăm peste cap programul de prânz. Şi nu se supără, ba, dimpotrivă, mai dau şi o mână de ajutor pentru a ne servi cu promptitudine o cafea aromată sau cele mai noi reţete de limonade. Un loc cu autentică tradiţie culturală unde oaspeţii emisiunii Mic Dejun se simt atât de bine. Pe lângă prietenul nostru fidel, îi avem alături pe YOKKO, care asigură vestimentaţia moderatorului, şi pe Ana Chiriac Make Up Artist. Le mulţumim pentru sprijin şi apreciere şi sperăm să fim o familie mult timp de aici încolo, spune Ileana Ploscaru Panait.

***

Program de difuzare:

TVR 2: sâmbătă, 10 noiembrie, ora 10:00, reluare luni, 12 noiembrie, ora 11:00

TVR 3: duminică, 11 noiembrie, ora 9:00

TVR Internaţional: sâmbătă, 17 noiembrie, ora 9:00

TVR MOLDOVA:  sâmbătă, 10 noiembrie, ora 10:00

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...

Colț de Rai pentru urșii bruni la Zărnești | VIDEO

Întreaga poveste a sanctuarului pentru urșii bruni la Zărnești dar și cum au ajuns vedete din toată lumea să îl viziteze descoperiți într-un nou ...