loader
Foto

Horia Colibăşanu, alpinistul care a cucerit cele mai înalte vârfuri

Povestea alpinistului Horia Colibăşanu face parte din Campania #eusuntromania, dedicată Centenarului Marii Uniri. Reușita lui Horia a fost considerată cea mai mare performanță individuală din alpinismul românesc.

 

În primăvara anului trecut, alpinistul român Horia Colibăşanu așeza drapelul țării noastre pe acoperișul lumii. Escaladarea vârfului Everest prin practicarea alpinismului pur, fără oxigen și fără ajutorul șerpașilor, a reprezentant o reușită românească fără precedent și o performanță sportivă de excepție la nivel internațional. Este însă doar ultima dintr-un șir lung de premiere care au pus România pe harta alpinismului mondial.

Horia a văzut de 8 ori lumea de la peste 8 mii de metri altitudine. La 27 de ani, el reușea performanța de a cuceri primul său optmiar, aşa cum cei din lumea alpinismului numesc vârfurile de peste 8 mii de metri. A ajuns pe Vârful K2, al doilea ca înălțime din lume, cunoscut și sub numele de Muntele Ucigaș, din cauza  dificultății traseului. Unul din 3 alpiniști își pierde viața în încercarea de a urca pe K2.

După K2, a cucerit vârfurile Manaslu, Dhaulagiri și Annapurna, scriind noi premiere românești. Vârfurile Makalu și Lhotse au întregit, în anii următori, performanțele alpinismului românesc.

Expediția cu final tragic din Annapurna, din 2008 - când și-a pierdut prietenul și partenerul de coardă, pe Inaki Ochoa - a fost un moment de cotitură pentru Horia. Și-a pus în pericol viața și a rămas alături de partenerul său, grav bolnav, până la sosirea echipelor de intervenție, în cea mai ampla operațiune de salvare din istoria Hymalayei.

Alpinistul spaniol nu a supraviețuit, din păcate, însă Horia a sperat, timp de 72 de ore, că îl poate salva. Este singurul alpinist român care a primit, printre altele, distincția "Spirit of Mountaineering", din partea British Alpine Club, cel mai prestigios club montan din lume. În acest an, după performanța cuceririi vârfului Everest, a fost decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Atunci când nu este plecat în expediție sau în vreo tabără de antrenament, pe Horia Colibășanu îl găsim la cabinet. De profesie medic stomatolog, se consideră norocos că meseria îi permite să includă în viața sa marea pasiune - alpinismul. Pentru a pregăti și a desfășura o expediție lipsește de acasă câteva luni pe an.

***

Despre Campania #eusuntromania

O campanie a Ştirilor TVR despre generaţia care duce România mai departe. O să cunoaștem tineri care schimbă România.

România de acum un secol era o ţară mică, în care trăia o naţiune cu aspiraţii înalte - proiectul naţional Marea Unire, care în următoarea sută de ani s-a realizat şi s-a consolidat. Tinerii de azi au alte bătălii de dus, la fel de importante. Vom căuta să-i cunoaştem pe cei care, prin ceea ce fac, duc mai departe aspiraţiile înaintaşilor şi sunt mândri să spună: Eu sunt România!

Pentru moştenirea lăsată cu preţul vieţii de cei care au luptat în urmă cu 100 de ani, astăzi se duc bătălii pe multe fronturi: cu sistemele, cu mentalităţile, cu neajunsurile, dar cu aceeaşi dorinţă de schimbare.

Pe 6 august 2017, TVR a lansat prima campanie din proiectul național ”România Mare, primul centenar”. Caravana Știrilor TVR #eusuntromania a plecat la drum prin marcarea a 100 de ani de la luptele de la Mărășești.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Regatul Unit: Conchita, invitat special, la petrecerea Eurovision de la Londra 2024

Câștigătoarea Eurovisionului din 2014, Conchita Wurst, se va alătura line-up-ului de la petrecerea Eurovision de la Londra 2024, în calitate de ...

Muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, în dialog cu Daniela Zeca Buzura, la „Mic dejun cu un campion” (ediție din 2021) | VIDEO

Interviurile Danielei Zeca Buzura cu istoricul de artă Adrian-Silvan Ionescu, muzicianul Ion Bogdan Ștefănescu, actrița Mariana Mihuț, ...

O discuție de neratat la „Înapoi la argument”, despre drama și moștenirea familiei Pillat, cu Monica Pillat și H.R. Patapievici (ediție din 2009) | VIDEO(ediție din 2008)

Între 18 și 22 martie, de la ora 11.00, telespectatorii TVR Cultural pot revedea dialogurile memorabile ale lui Horia Roman Patapievici cu Dan ...