loader
Foto

Grigore Leşe revine la TVR cu un nou sezon al emisiunii sale

Din 15 martie, „ Drumul lui Leşe” - la TVR 2, TVR HD şi online la TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această duminică, de la ora 18.30, Grigore Leşe revine la TVR 2 şi TVR HD şi vă invită să porniţi, din nou, pe „Drumul lui Leşe”. Ca şi până acum, este vorba de o inedită călătorie de descoperire a acelor locuri unde tradiţia înseamnă continuitate, identitate, neam, a locurilor unde lumea mai trăieşte dimensiunea magică a vieţii.

Pentru acest nou sezon, Grigore Leşe a pregătit douăsprezece poveşti, din tot atâtea comunităţi, pe care le veţi urmări de-a lungul a douăsprezece duminici.

În această primă ediţie, pe “Drumul lui Leşe” vin femeile din Drăguş, femei care ştiu povesti şi culege plante de leac, femei înţelepte care prin horile lor duc mai departe imaginea comunităţii lor.

Dincolo de poveşti şi legende, femeile din Drăguş ne duc cu gândul la moaşele de neam care și-au transmis înțelepciunea femeilor din satul românesc. Este vorba de “Babele”, strămoașele noastre mitice, femei iniţiate în practicile divinatorii, depozitare ale înţelepciunii pământului. Cunoscătoare ale plantelor de leac, ale cântecelor rituale, ele au fost un fel de şamani ai comunităţilor străvechi, matriarhale. Reprezentările lor au rămas în Munţii Bucegi, ai Buzăului şi ai Maramureşului, pietre sacre ce veghează hotarul anotimpurilor.

În această primă ediţie, Grigore Leşe o are ca invitată specială pe conf. univ. dr Mihaela Vosganian, compozitor.

Despre emisiune

Din 12 octombrie 2014,  „Drumul lui Leşe” este invitaţia de a parcurge, timp de o oră, o călătorie iniţiatică, de redescoperire şi reevaluare a dimensiunii noastre identitare. Grigore Leşe încearcă, în fiecare ediţie, să prezinte România profundă, adevărată, conectată la sensibilitatea, formulele de expresie şi comunicare ale secolului 21. Astfel, Grigore Leşe devine în această emisiune un liant al lumii tradiţionale cu lumea urbană, modernă, fiind deopotriva gazdă, actor, spectator, dirijor şi mentor. Conectând ruralul cu urbanul, trecutul cu viitorul, lumea reala cu cea virtuala, „Drumul lui Leşe” încearcă să descopere şi să arate acea Românie tulburătoare care vrăjeşte şi inspiră pe cei ce ajung să o cunoască.

Emisiunea este o coproducţie TVR cu Asociaţia Culturală Grigore Leşe.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Compozitorul Aurel Stroe (1932-2008), la „Înapoi la argument”: Structura îi dă existență piesei muzicale (ediție din 2006) | VIDEO

În ultima săptămână din luna martie, TVR Cultural redifuzează dialogurile substanțiale dintre Horia Roman Patapievici și regizorul Corneliu ...