loader
Foto

Globul de cristal la Karlovy Vary pentru filmul lui Radu Jude, coproducţie TVR

Pelicula „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, de Radu Jude, realizată în coproducţie cu TVR, a primit Globul de cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary.

 

Este pentru prima dată când un film românesc primeşte Marele Premiu al Festivalului de la Karlovy Vary. Filmul lui Jude a primit sâmbătă după amiază şi Premiul Label Europa Cinemas, acordat de un juriu al reţelei de cinematografe de artă europene.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o co-producţie România-Cehia-Franţa-Bulgaria-Germania. Din distribuţie fac parte: Ioana Iacob, Alexandru Dabija, Alex Bogdan, Ilinca Manolache, Şerban Pavlu, Ion Rizea, Claudia Ieremia şi Bogdan Cotleţ.

Filmul reprezintă un mod de a vorbi despre realităţile istorice ale anului 1941, cu mijloace cinematografice. Este povestea realizării unei reconstituiri istorice, a luptei de la Odessa din Al Doilea Război Mondial, pentru un spectacol de stradă. „Titlul este un citat, de aceea e pus între ghilimele. Fraza a fost rostită în Consiliul de Miniștri, în vara lui 1941, de către domnul profesor Mihai Antonescu. Deși nu este o invitație la dialog, fraza angajează în mod direct viitorul, așa că am hotărât să îi oferim domnului profesor un răspuns, unul cinematografic. Un «arc peste timp», cum ar veni”, spunea Radu Jude.

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari' este „un semnal de alarmă inteligent” privind populismul, „un interogatoriu provocator, sarcastic şi crucial între trecut şi prezent” şi „o comedie-dramă îndrăzneaţă”, după cum au notat criticii de specialitate.

Radu Jude: „Nu cred că un film, filmul meu, poate să schimbe felul în care gândesc spectatorii singurul lucru pe care îl poate face este să fie... Cred că Wittgenstein spunea că îşi vede cărţile filozofice ca pe o scară, iar oamenii se urcă pe ea şi apoi o aruncă. Cu toată modestia, cred că filmul meu face acelaşi lucru, este o scară pe care oamenii pot urca şi apoi găsesc sau se gândesc la ceva mai interesant decât am fost eu în stare să arăt. (...) Când aparţii unei comunităţi simţi că eşti responsabil într-un mod simbolic de tot. Şi dacă a făcut cineva ceva rău, nu vrei să te simţi vinovat, nu vrei să te simţi responsabil. Poate că este mai uşor din punct de vedere psihologic să spui . Pentru mine cred că e mai important faptul că toţi ţinem de o comunitate şi asta ar trebui să fie o chestiune practică, nu ar trebui să-ţi tratezi comunitatea cum se poartă suporterii de fotbal cu echipa lor. Aparţii unei comunităţi dar poţi să fii critic la adresa unor aspecte. Eu nu văd nicio problemă în asta şi nu înţeleg de ce oamenii au o problemă cu asta. De ce ar fi o problemă să spui că unii cehi din 1945 i-au dus pe nemţi într-un marş al morţii în care şi-au pierdut viaţa câteva mii de oameni, că regretăm acum şi că putem să vedem cum s-a întâmplat şi de ce. Pentru că nu sunt vinovaţi cehii de azi de ceea ce s-a întâmplat în trecut, nu sunt vinovaţi românii de azi sau germanii de azi de ceea ce a fost. De ce nu putem să ne uităm la ce s-a întâmplat, să încercăm să înţelegem de ce şi ce putem să înţelegem din asta. E foarte simplu."

„Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu TVR, Endorfilm (Cehia), Les Films D’Ici (Franţa), Klas Film (Bulgaria), Komplizen Film (Germania), ZDF/Arte, susţinut de Centrul Naţional al Cinematografiei, Czech Film Fund, L’Aide aux Cinémas du Monde, Centre National du Cinéma et de L’Image Animée – Institut Français, Bulgarian National Film Center şi Eurimages.

Filmul va fi distribuit în cinematografele din România din 28 septembrie 2018.

A 53-a ediţie a Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary a avut loc între 29 iunie şi 7 iulie, în Cehia. Printre oamenii de film care au fost premiaţi la această ediţie s-au aflat actorul Tim Robbins şi regizorul peliculei Rain Man, Barry Levinson, care au primit trofee Globul de Cristal pentru contribuţia la cinematograful mondial.

Festivalul de la Karlovy-Vary este evenimentul principal al industriei de film din Europa Centrală şi de Est.

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Baletul „Frumoasa adormită”, combinația perfectă între basm și inovație artistică, în 23 aprilie, la TVR Cultural

Marți, 23 aprilie, de la ora 22.02, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească spectacolul ce reinterpretează celebrul balet ...