loader
Foto

Gianluigi Gelmetti: „Concertele noastre sunt încă un ritual”

Joi, 21 aprilie, în cadrul seriei Interviurilor Festivalului Enescu, ați putut urmări dialogul cu Gianluigi Gelmetti, directorul artistic şi muzical al Orchestrei Filarmonicii din Monte Carlo. De la ora 23:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Dirijor, compozitor și profesor distins, Gianluigi Gelmetti a studiat arta dirijorală sub coordonarea lui Franco Ferrara, Sergiu Celibidache și Hans Swarowsky, făcându-şi debutul ca dirijor la 16 ani, la Siena.

A fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Radio Stuttgart timp de zece ani (1989-1998), al Orchestrei din Monte Carlo (1990-1991), iar în 2001 a devenit dirijor principal al Teatro dell'Opera di Roma, funcţie pe care a ocupat-o până în 2008.

„Interviul cu dirijorul Gianluigi Gelmetti a urcat subit în topul interviurilor mele preferate. Am simțit de la început că vorbesc cu un om care iubeste muzica, viața, și, mai ales oamenii. L-a iubit şi pe Celibidache, primul său profesor de dirijat, pe când avea doar 16 ani, cu care a avut o relaţie lungă de prietenie. De altfel, a şi preluat Orchestra Radiodifuziunii din Stuttgart, orchestră formată de Celibidache. Am vorbit cu Gianluigi Gelmetti, printre altele, despre arta in general, despre muzica, despre sufletul italienilor, despre interpretare, sonoritatea orchestrei, globalizare, indiferență si am ajuns chiar și la fotbal”, spune Claudia Spătărescu, realizatoarea interviului.

În cadrul Festivalului „George Enescu” din 2015, Gianluigi Gelmetti a dirijat Orchestra Filarmonicii din Monte Carlo,  cu un program format din lucrări de Mahler, Enescu, Bartók, Ravel şi Bruch.

Repertoriul lui Gelmetti conţine, cu predilecţie, operă italiană şi franceză din secolul al XIX-lea şi XX-lea, inclusiv relansări sau premiere ale unor lucrări rar interpretate. În Italia, el a dirijat numeroase producţii în cadrul Festivalului de Operă Rossini, fiind distins cu premiul „Rossini d’Oro”, în 1999.

„Eu iubesc mult lumea, îl iubesc pe aproapele meu. Iubesc tot ce mă înconjoară. Le spun mereu studenților mei că, atunci când dirijează, trebuie să fie recunoscători oamenilor care îi ascultă. Nu doar pentru că ei ne întrețin, ci pentru că ies din casă chiar și în zilele ploioase, se îmbracă frumos, petrec timp în trafic pentru a veni să ne asculte. Așadar, avem o misiune foarte importantă. Eu nu pot să îmi imaginez cum un dirijor nu poate să simtă publicul. Când simți publicul, trebuie să simți această gratitudine, această iubire, această forță care vine de la cei din sală. Este ca un ritual care se celebrează. În această lume, unde ritualurile sunt din ce în ce mai puține, din păcate, concertele noastre sunt încă un ritual“, spune Gianluigi Gelmetti în cadrul interviului pentru Televiziunea Română.

***

Despre Interviurile Festivalului Enescu:

Valentina Băinţan, Claudia Spătărescu, Claudia Robu şi Marius Constantinescu încep o nouă serie de interviuri esenţiale cu cei mai importanţi muzicieni invitaţi ai ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu. Dirijori, instrumentişti, solisti vocali, de la Ion Marin la Vasily Petrenko, de la Anja Harteros la Elisabeth Leonskaya, de la Kristjan Jarvi la Valentina Naforniţă, în fiecare joi, de la 23:30, vin la întâlnirea cu telespectatorii TVR 2, TVR HD si TVR+.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți, în direct, la TVR Internațional, o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...