loader
Foto

Georgia, frumusețe fără frontiere

„Cap compas” a străbătut Georgia, trecând prin Rabati, Tbilisi și Borjomi, sâmbătă, 9 iunie, de la ora 15.00, la TVR 2 și TVR HD.

 

Pasiunea lumii pentru exotism a fost materializată de-a lungul timpului în forme literare, prin expresii artistice, și adunată între coperţi de compendii pline de învăţături sau în pagini de legende. Astăzi este accesibilă tuturor prin intermediul televiziunii.

(w882) cap compas

Aproape fără voia sa călătorul se metamorfozează într-un participant la o procesiune a miturilor aşezate prin fermitatea pietrei drept hotar în faţa trecerii timpului. A pătrunde în esenţa unui loc este o experinţă polivalentă, similară deschiderii unei încăperi cu comori în care pot fi găsite nestemate și aur, mărunte lucruri, mătăsuri de priviri uitate şi mai ales o intangibilă bunătate.

Istoria Cetății Rabati este prezentă după nenumarate secole și nimeni nu poate spune clar când a apărut prima fortificație. Se pare că în secolul al-IX-lea se vorbea aici despre Castelul Lomisa. Se știe că în secolul al-XII-lea familia Prințului Djakeli a construit aici prima cetate care avea să fie transformată în reședință, timp de 300 de ani. Distrusă de mai multe ori, cetatea a fost adesea asediată, și drept urmare, era firesc să poarte urmele diferitelor culturi și religii care i-au marcat existența.

(w882) cap compas

Și chiar dacă acest loc a fost pe rând cucerit, găsești astăzi, aici, un adevărat complex cultural și istoric care se întinde pe mai mult de 7 hectare. Teritoriul cetății este împărțit într-o parte modernă și o parte istorică.

Frumusețea Georgiei nu are frontiere. Caucazul protejează ţara de aerul rece care vine dinspre nord, iar vânturile vestice aduc un aer marin, cald şi umed. Lanţul montan Surami, aflat în centrul Georgiei, acţionează ca o cumpănă a apelor între bazinele râurilor Rioni şi Kura, marcând de asemenea o divizare climatică aparte.

Întâlnirile și experiențele din călătorii au menirea de-a transforma faptele în amintiri.

Munții Caucaz sunt unul dintre cele mai frumoase locuri din lume. Aflat la o altitudine de 850 -2500 de metri, deasupra nivelului mării, Parcul Național Borjomi - Kharagauli acoperă mai mult de 700 de kilometri pătrați de frumusețe, fiind cel mai mare din Europa.

(w882) cap compas

Tbilisi e frumos ca o poveste orientală misterioasă, probabil datorită faptului că prima mențiune documentară a orașului datează din secolul al-IV-lea, de pe vremea lui Varaz-Bakur, regele statului georgian Iberia Orientală, care a ocupat orașul și care împreună cu perșii, sosiți în regiune, a construit cetatea Narikala.

(w882) cap compas

Vezi și articolul Răspântii georgiene.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

(w882) cap compas

FILM.TVR.RO

Logo

 
Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...

„Actual regional”: Târgul de Paște

„Actual regional”: Târgul de Paște

publicat: Miercuri, 24 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, a emisiuni „Actual regional”, vom dezbate în direct, alături de invitata noastră cele mai importante teme ce ...