loader
Foto

„Generaţia Următoare”, la TVR 3

De luni până vineri, de la ora 17:30, la TVR 3, ați urmărit primele cinci episoade ale seriei „Generația Următoare”, un proiect realizat de TVR Internațional despre copiii din diaspora.

 

Peste 4 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Mulți dintre aceștia sunt copii. S-a spus despre diaspora ca este o nouă Românie, care se reconstruiește încercând să își păstreze identitatea în spațiul occidental. Copiii românilor plecați la lucru în  afara țării din a doua sau a treia generație, deși vin la manifestări specifice în costume populare sau ie vorbesc tot mai greu, cu dificultate limba română. Unul dintre cele mai importante atribute rămâne identitatea națională. Se va pierde oare această identitate în rândul copiilor celor plecați de acasă?

Scopul Programului  „Generația Următoare” își propune să povestească începuturi de destin ale unor copii români care trăiesc și se formează (vor deveni! - adolescenți, tineri, maturi) departe de România. Este vorba despre informație învelită într-o… felie de viață. Pentru că este suficient să-i dai unei minți deștepte o informație folositoare și apoi să o lași să rodească de una singură! Proiectul își propune să evidențieze activitățile necesare pentru cunoașterea, promovarea, păstrarea, conservarea și valorificarea identității naționale  românești în rândul copiilor născuți și crescuți în diaspora.

Luni, 8 iunie, la „Generația Următoare”, Angela Avram vă invită în Spania, pentru a le cunoaște pe Ariadna, Eliza și Alexandra. Părinţii celor trei fetiţe le-au învăţat limba română şi îşi fac timp să le ducă la tot felul de activităţi ale comunității românești.

Ariadna Elena Mănescu Perez s-a născut la Madrid, într-o familie mixtă. Tatăl este columbian, mama, româncă. În prezent, locuiește cu mama, Mihaela, apreciat medic specialist pediatru şi medic specialist în boli interne, la cel mai mare spital din Madrid. Ariadna vorbeşte cu uşurinţă spaniola, româna şi engleza. Prietena ei, Eliza Enii, îi este colegă de şcoală, iar părinţii Elizei muncesc temporar în Spania. Cea de-a treia fetiţă este Alexandra Nicolae. Acum 11 ani, ea s-a născut în România, dar de mai bine de 9 ani trăieşte lângă Madrid. Alexandra vorbeşte foarte bine româna, spaniola şi engleza şi este una dintre cele mai bune eleve ale colegiului la care studiază.

Marți, 9 iunie, la „Generaţia Următoare”, Roxana Gheorghe vă invită în capitala Franţei, pentru a le cunoaşte pe Melissa şi Melina. Cele două sunt surori, eleve la o şcoală catolică particulară.

Melissa are 9 ani şi studiază dans clasic şi canto la Conservator, în paralel cu pictura şi teatrul. Melina, de doar 6 ani şi jumătate, îi calcă pe urme: studiază dans clasic şi teatru. Mama lor, Monica Beuran, s-a născut în România şi în prezent este preşedinta Şcolii Româneşti din Paris. Cursurile instituţiei se adresează copiilor francezi de origine română, inclusiv de origine română de dincolo de Prut, care doresc să înveţe (mai bine!) limba română şi să afle (mai multe!) despre cultura română. Şcoala Românească din Paris este o asociaţie non-profit, care reuneşte membri ai comunităţii române. Activităţile se desfăşoară sub formă de cursuri în sediile Ambasadei şi ale Institutului Cultural Român de la Paris. Coleg cu Melissa şi Melina la Şcoala Românească din Paris este şi Andrei Soares, un băieţel care provine dintr-o familie mixtă. Tatăl este portughez, iar mama, româncă.

Miercuri, 10 iunie, la „Generația Următoare”, Angela Avram vă invită să faceţi cunoştinţă cu patru copii români care trăiesc în Spania.

Karina Varga Bora are 14 ani. Locuieşte în Valdemoro şi de două ori pe săptămână ia trenul şi merge la Getafe, pentru a urma cursurile de pian, în anul patru, la Conservatorul de acolo. Părinții o sprijină în eforturile ei. Tatăl, Attila, este din Cluj Napoca, iar mama, Gabriela, din Măgura Ilvei, Bistriţa. Fratele ei mai mic, Lorand, îi urmează exemplul şi studiază vioara la acelaşi Conservator. Karina şi Lorand încearcă să îşi afle rădăcini de identitate la cursurile de civilizaţie românească, în ansamblul de dans folcloric românesc, în cântatul la chitară pe care l-au învăţat la Grupul DoReMi.

Acolo, ei sunt colegi cu Sebastian şi Alexandra Bădin, alţi doi fraţi cu naţionalitate română. Părinţii lor sunt instructorii ansamblului de dansuri populare „Muguraşii”, înfiinţat la iniţiativa preotului care păstoreşte comunitatea română ortodoxă din Valdemoro.

Toţi patru studiază în limba spaniolă, dar vorbesc corect limba română deoarece părinţii le vorbesc acasă româneşte şi s-au străduit să îi implice în activităţi şi evenimente ale comunităţii româneşti din zona Madrid.

Joi, 11 iunie, la„Generaţia Următoare”, Roxana Gheorghe vă invită în capitala Franței pentru a-i cunoaște pe Marie şi Théodore Cochaux, copiii unei familii mixte. Mama, Dora Cochaux Voicilă, româncă, iar tatăl, David Cochaux, francez. Marie, la 5 ani, merge la grădiniţa franceză, dar şi la Şcoala română. Fratele ei are 9 ani şi este în clasa a 3-a la şcoala franceză şi în grupa avansaţi la Şcoala română. Ambii au numeroase activitati extra-şcolare: balet, muzică, tenis, yoga, pian.

Tot la Paris trăiesc şi surorile Mathilde-Laura şi Astrid-Elvira Gaillard. Mama, Florena s-a născut la Iaşi, iar tatăl, Damien, în Franţa. Atât Mathilde de 16 ani, cât şi Astrid de doar 4 ani şi jumătate vorbesc cu egală uşurinţă şi în franceză şi în română. Prezenţa bunicilor români, vacanţele în România şi participarea la Şcoala românească din Paris au consolidat cunoaşterea limbii române, la fel ca şi numeroasele cărţi din bibliotecă – poveşti, poezii, literatură – în limba română. Dar dincolo de păstrarea rădăcinilor, copiii Gaillard se consideră crescuţi într-o familie europeană. Mathilde învaţă germana, engleza, spaniola şi latina, are rezultate foarte bune la şcoală, fiind printre primii din clasă. De altfel, anul trecut, ea a fost selecţionată pentru un schimb de experienţă cu elevii unui liceu de top din Australia şi a petrecut 5 săptămâni la Sydney.

Vineri, 12 iunie, la „Generaţia Următoare”, Angela Avram v-a invitat să faceţi cunoştinţă cu patru copii români care trăiesc în Italia, la Palermo.

Cristina Maria Lepădatu s-a născut în satul Salcia, judeţul Brăila. Împreună cu părinţii, Steluţa şi Vasile, şi cu sora sa mai mare, Ramona, trăiește la Palermo de doi ani şi jumătate. Firesc, învățând la o şcoală publică, vorbeşte italiana. Tot firesc, în casa ei de acolo, vorbește românește. Vrea să devină avocată, dar pasiunea care o mistuie este dansul.

Alexandru Branea are vârsta de opt ani şi jumătate şi s-a născut în Palermo într-o familie de români. Este în clasa a patra şi locuieşte cu mama şi bunica. Pasiunea lui este fotbalul, pe care îl practică de patru ani. Este cel mai bun portar din categoria lui şi vrea să facă parte dintr-o echipă de fotbal importantă, dar învaţă bine sperând să devină şi polițist.

Alexandra Andreea Lungu are aproape 11 ani şi, la fel ca sora sa mai mică, Ana, s-a născut la Palermo. Alexandra iubeşte dansul şi este membră a corului Arcobaleno, care aparţine de Teatro Massimo, cel mai mare teatru de operă din Italia. Părinţii, Zamfir şi Mihaela Lungu, au „descălecat” în Sicilia tocmai din Suceava. Sunt mândri de originea lor, nu le este ruşine să vorbească româneşte pe stradă şi îşi sărbătoresc mereu tradițiile.

 

“Generația Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Producător: Angela Avram

Redactor: Roxana Gheorghe

FILM.TVR.RO

Logo

 
Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, vă invităm să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...