loader
Foto

„Generația următoare” continuă la TVR 3

Pe 15, 17 și 22 iunie, de la ora 17:30, la TVR 3, ați făcut cunoștință cu copii din „Generația Următoare”. Proiectul TVRi evidențiază activitățile necesare pentru cunoașterea, promovarea și valorificarea identității naționale în rândul copiilor din diaspora.

 

Peste 4 milioane de români trăiesc în afara granițelor țării. Mulți dintre aceștia sunt copii. S-a spus despre diaspora ca este o nouă Românie, care se reconstruiește încercând să își păstreze identitatea în spațiul occidental. Copiii românilor plecați la lucru în  afara țării din a doua sau a treia generație, deși vin la manifestări specifice în costume populare sau ie vorbesc tot mai greu, cu dificultate limba română. Unul dintre cele mai importante atribute rămâne identitatea națională. Se va pierde oare această identitate în rândul copiilor celor plecați de acasă?

Marți, 15 iunie

Roxana Gheorghe vă invită în capitala Bavariei pentru a cunoaște mai mulți copii care nu uită că au rădăcini românești.

Marc Leonhard are 15 ani. Aylin Leonhard a împlinit 13. Sunt fraţi. Deşi s-au născut în Germania, locuiesc şi studiază la München, amândoi vorbesc şi chiar cântă în româneşte. Explicaţia este simplă: ambii copii au frecventat activ, până în 2017, cursurile Şcolii de limbă şi cultură română. Şcoala a fost înfiinţată în anul 2007, chiar de către mama lor, Despina Leonhard. Astăzi, Mark şi Aylin sunt membri ai formaţiei muzicale The Green Beans, care a participat, alături de Corul Şcolii Româneşti, la mai multe festivaluri.

Solista trupei este Alexandra Duran, tot o româncă de 13 ani. Ea şi fratele ei, Mihai sunt doi copii foarte talentaţi şi în muzică şi în domeniul artelor plastice. Ei locuiesc la Augsburg, unde mama lor a inițiat de ceva vreme cursuri de limba română prin teatru. Astfel, şi aici, românii au posibilitatea de a-şi duce copiii la ore de română.

Denisa Cojocaru are 13 ani şi s-a născut în capitala Bavariei. Vorbeşte foarte bine româneşte, iar părinţii ei sunt adevăraţi stâlpi ai comunităţii. Denisa pregăteşte, cu multă emoţie, împreună cu alte trei fetiţe, prezentarea României pentru o activitate a ONG-ului Open Minded. Sora Denisei este Laura, de 9 ani. Ambele fetiţe sunt născute la München şi au frecventat de mici, şcoala de limbă şi cultură română.

Joi, 17 iunie

Angela Avram a pregătit încă o ediție realizată în Sicilia, unde a întâlnit patru copii români speciali.

Davide trăieşte la Alcamo şi este campion naţional al Italiei la Kickboxing. De curând, el a câştigat două titluri mondiale la două categorii diferite de greutate, reprezentând Italia. Davide s-a născut în Sicilia din părinţi care au emigrat în Peninsulă în 2005. Povestea micului campion este pe cât de simplă pe atât de fascinantă. Deşi s-a născut în Italia, Davide a moştenit inevitabil talentul sportiv de la tatăl său, care a activat la cluburile din Iaşi.

Erika Maria are 12 ani şi s-a născut la Botoşani. Ambii părinţi sunt români. Vorbeşte bine limba română, dar şi pe cea italiană. Se exprimă mai uşor în italiană, chiar dacă în familie se vorbeşte doar româneşte. Îşi aminteşte de când era mică poezii precum „Tanu”, „Şireata”, „Nicuşor”, „Gândăcelul”, poveşti ca „Harap Alb”, „Fata babei şi fata moşneagului”, „Sarea în bucate”, dar şi cântecelele în limba italiană de la Zecchino d'oro. Participă la cursul de limbă română şi la spectacole organizate de Asociaţia „Decebal şi Traian”, la fel ca Davide Ciornei.

Maria Mirabela are 10 ani şi s-a născut în Palermo. Părinţii ei sunt amândoi români. Vorbeşte italiană, română şi un pic de engleză. Visează să devină actriţă şi s-o cunoască pe Iuliana Beregoi. Este membră a Corului de copii „Arcobaleno” al Teatrului Massimo din Palermo.

Valentina s-a născut tot la Palermo. Are 8 ani şi 10 luni şi provine dintr-o familie de români. Cântă în Corul de copii „Arcobaleno” şi studiază chitara cu un cunoscut compozitor. Îi place să deseneze şi de un an se întâlneşte în fiecare sâmbătă cu un grup de copii din comunitatea românească, în cadrul Asociaţiei „Bambinii Allegri”.

Marți, 22 iunie

Roxana Gheorghe ne prezintă mai mulţi copii români din capitala Bavariei.

Miriam (4 ani), Nicole (5 ani) şi Claudiu (5 ani) sunt doar trei dintre cei care compun Ansamblul „Ciuleandra München Junior”, un ansamblu de dansuri populare româneşti. Miriam este şi membră a Grupei Piticot a Şcolii Româneşti din München, pe care o frecventează săptămânal. Copiii descoperă România prin intermediul părinţilor, dar şi cu ajutorul unor oameni inimoşi, care nu şi-au uitat ţara şi rădăcinile şi care fac eforturi pentru a transmite generaţiilor tinere dragostea pentru tradiţiile şi obiceiurile româneşti. Astfel, la München găsim ansambluri de dansuri, cor, şcoală şi grădiniţă, toate în limba română.

Alexandra face parte din primele generaţii de copii care au studiat la cursurile de limba română organizate la München. Ea participă neîntrerupt la cursuri din anul 2007, iar de anul acesta este voluntar la grupa Piticot. Am putea spune că este cel mai devotat tânăr al comunităţii de aici.

Din generaţiile care au crescut odată cu şcoala fac parte şi Laura, Patrick şi Phillip. Pentru a vedea cât de bine ştiu ei limba română, au fost provocaţi să realizeze o prezentare a şcolii lor.

Şcoala Românească din München asigură prin cursurile şi proiectele pe care le desfăşoară, transmiterea limbii, obiceiurilor şi tradiţiilor, a istoriei şi culturii române. Şcoala îşi desfăşoară activitatea în cadrul a două grupe: NORD - în „Hoffnungskirche” şi SUD - în biserica „Naşterea Domnului”.

***

“Generația Următoare” este un proiect al postului TVR Internaţional realizat cu sprijinul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

***

Producător: Angela Avram

Redactor: Roxana Gheorghe

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...