loader
Foto

Gala UCIN: Filmul "La Gomera", în regia lui Porumboiu, câștigătorul Marelui Premiu

Cea de-a 48-a ediție a Galei UCIN a avut loc luni seara, 21 septembrie, în sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti, în condiții de maximă siguranță.

 

GALA UCIN, O SĂRBĂTOARE A FIMULUI ROMÂNESC

Evenimentul, așteptat cu sufletul la gură timp de mai bine de 6 luni, având în vedere faptul că inițial trebuia să aibă loc în primăvară, a adus în atenția publicului cele mai bune filme ale anului trecut, dar și personalitățile marcante ale cinematografiei naționale.

Deși pandemia a afectat toate domeniile culturale și nici cinematografia nu a făcut exceptie, Gala UCIN a adus laolaltă actori, regizori, cineaști, oameni de televiziune, toți animați de pasiunea pentru cea de-a șaptea artă. Evenimentul a fost găzduit de Cătălina Grama - Jojo.

Și totuși invitații nu s-au sfiit să își exprime îngrijorarea cu privire la soarta cinematografiei românești în perioada imediat următoare, efectul pandemiei resimțindu-se tot mai acut pe toate palierele culturale.

(w882) giurgiu

"Am un sentiment tot mai profund de înmormântare, ca să nu zic parastas. Sentimentul ăsta vine din faptul că bani nu prea mai sunt pentru filme. (...) Cred că ar fi important ca Uniunea Cineaştilor, Alianţa Producătorilor de Film din România (...) cred că împreună şi cu alţi interesaţi ar trebui să fim mai vocali şi mai prezenţi în a ne lămuri dacă există vreun interes, vreo dorinţă ca să se continue cumva făcutul de filme în ţara asta, pentru că am oarece dubii. Şi cred că la anul veţi mai avea filme şi vom mai avea filme de care să ne bucurăm, dar e foarte posibil peste doi ani, trei să nu prea mai putem face filme. O să putem, probabil, face filme cu doi, trei, patru actori, într-un dormitor, vorbind pe repede înainte, 10-12 zile de filmare. Cred că e important să existe un punct de plecare care nu poate veni decât de la instituţiile şi de la cei care vor să sprijine filmul românesc într-o primă fază", a spus Tudor Giurgiu, distins cu Premiul pentru regie.

Pe lângă semnalul de alarmă privind lipsa fondurilor necesare producției de filme, nu au lipsit referirile la purtarea măștii, un accesoriu atât de controversat în această perioadă.

(w882) gulea

Regizorul Stere Gulea, preşedintele juriului celei de-a 48-a ediţii a Premiilor Uniunii Cineaştilor din România (UCIN), a afirmat că spectatorii galei se împart între purtători de mască şi potrivnici ai ei, "totul devenind politic:

"Bună seara. Cam târziu. Vă mulţumesc în primul rând pentru răbdarea pe care-aţi avut-o, o aveţi în continuare. O să dau jos masca, din respect pentru cei care nu cred în nevoia ei, în ciuda faptului că eu cred în nevoia ei. Cam aşa stau lucrurile. Mi-am dat seama şi din sală că suntem împărţiţi între purtători de mască şi nepurtători sau potrivnici ai măştii. Eu... Totul devine politic. Asta-i problema la noi", a spus Gulea, la Gala UCIN 2020.

Alte referiri la purtarea măştii au mai făcut jurnalistul Adelin Petrişor, care şi-a dat jos temporar masca pe scenă și regizorul Nora Agapi care a purtat acest accesoriu inclusiv în timpul decernării premiului primit.

Spectacolul din acest an a adus în prim plan pe scena de la Naţional cele mai iubite melodii din filmele româneşti, în lumina reflectoarelor fiind prezenţi, printre alţii: preşedintele interimar al ICR, Mirel Taloş, Stere Gulea, Liana Stanciu, Horia Brenciu, Adelin Petrişor, Adina Buzatu, Cristina Cepraga, Andreea Berecleanu, Ozana Barabancea, Dorel Vişan, Andreea Marin, Catrinel Dănăiaţă, Adrian Păduraru, Mircea Baniciu, informează Agerpres.

CÂȘTIGĂTORII PREMIILOR UCIN 2020

Marele câștigător al ediției de anul acesta a fost filmul “La Gomera” în regia lui Corneliu Porumboiu care și-a adjudecat Marele Premiu și Trofeul Uniunii Cineaștilor. Totodată, pelicula a mai fost recompensată și cu Premiul pentru cel mai bun film al anului 2019, acordat de Asociaţia Criticilor şi Filmologilor din cadrul UCIN, precum şi cu premiile pentru interpretare feminină rol secundar, pentru imagine şi pentru montaj. Astfel, din șase nominalizări avute, patru dintre ele au devenit premii.

Deși performanța peliculei lui Porumboiu este notabilă, un alt film a reușit să o surclaseze din perspectiva numărului de premii obținute. "Maria, Regina României" în regia lui Alexis Cahill a obţinut nu mai puţin de şase distincţii: premiile pentru pentru interpretare feminină, pentru interpretare masculină rol secundar, costume, decor, coloană sonoră şi machiaj.

„Cardinalul”, portretul cinematografic făcut de Nicolae Mărgineanu Episcopului greco-catolic Iuliu Hossu, deși a fost nominalizat la nouă categorii, a primit doar premiul decernat actorului Radu Botar pentru interpretarea celui portretizat.

Totodată, pelicula "Regina Mamă Elena, Regina celor 4 exiluri"în regia colegei noastre, Camelia Csiki, a primit Premiul pentru film de televiziune.

Iată lista câștigătorilor:

* Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor - "La Gomera", regia Corneliu Porumboiu;

* Premiul Special al Juriului - "Călătoria fantastică a Maronei", regia Anca Damian;

* Premiul pentru regie "Lucian Pintilie" - Tudor Giurgiu, pentru filmul "Parking";

* Premiul pentru scenariu - Bogdan Toma, Liviu Săndulescu pentru filmul "Cărturan";

* Premiul pentru interpretare feminină - Roxana Lupu pentru rolul Regina Maria din filmul "Maria, Regina României";

* Premiul pentru interpretare masculină - Radu Botar pentru rolul Episcopul Iuliu Hossu din filmul "Cardinalul";

* Premiul pentru interpretare feminină rol secundar - Julieta Szonyi pentru rolul Mama din filmul "La Gomera";

* Premiul pentru interpretare masculină rol secundar - Anghel Damian pentru rolul Prinţul Carol din filmul "Maria, Regina României";

* Premiul pentru imagine - Tudor Mircea pentru imaginea filmului "La Gomera";

* Premiul pentru costume - Ana Ioneci, Claudia Bunea pentru filmul "Maria, Regina României";

* Premiul pentru decor - Nora Dumitrescu, Laura Russu pentru filmul "Maria, Regina României";

* Premiul pentru montaj - Roxana Szel pentru filmul "La Gomera";

* Premiul pentru coloana sonoră - Cristinel Sirli pentru filmul "Maria, Regina României";

* Premiul pentru muzică originală "Adrian Enescu" - Pablo Pico pentru filmul "Călătoria fantastică a Maronei";

* Premiul pentru machiaj - Nastasia Mateiu, Clara Tudose pentru filmul "Maria, Regina României";

* Premiul pentru film documentar de lung metraj - "Timebox", regia Nora Agapi;

* Premiul pentru film documentar scurt metraj - "Creativ", regia Ioana Grigore;

* Premiul pentru scurtmetraj de ficţiune - "Havana, Cuba", regia Andrei Huţuleac;

* Premiul pentru film de animaţie - "Opinci", regia Anton & Damian Groves;

* Premiul pentru film de televiziune - "Regina Mamă Elena, Regina celor 4 exiluri", regia Camelia Csiki;

* Premiul Opera Prima "Alexandru Tatos" - "MO", regia Radu Dragomir;

* Premiul Speranţe cinematografice - "Ultimul preot", regia Alma Buhagiar.

În debutul evenimentului, premii de excelenţă au fost acordate actriţei Tora Vasilescu, editorului de imagine Melania Oproiu, regizorului Radu Igazsag, iar menţiuni speciale au obţinut Roland Pupăză şi Toma Enache. Premiul preşedintelui UCIN a fost acordat actriţei Dana Rogoz.

(w882) dana rogoz

Premiile Academice UCIN i-au revenit scenaristului, producătorului, directorului de fotografie, regizorului şi profesorului Dinu Tănase, regizorului Constantin Vaeni și actorului Florin Piersic.

AU FOST ÎNMÂNATE PREMIILE ASOCIAŢIEI CRITICILOR ŞI FILMOLOGILOR DIN CADRUL UCIN:

* Premiul pentru cel mai bun film al anului 2019 - "La Gomera", de Corneliu Porumboiu;

* Premiul "Ion Cantacuzino" - Mihai Fulger, pentru calitatea articolelor publicate în revista "Film" şi în blogul Adevărul;

* Premiul "George Littera" - volumele "Sora mea din Australia", scrisă de criticul de film Magda Mihăilescu, şi "Romanian Cinema Inside Out", apărut la Editura Institutului Cultural Român.

Înscrierile s-au închis în luna martie, iar juriul, compus din Stere Gulea (câştigătorul marelui premiu de anul trecut, preşedinte), Florin Mihăilescu, Marilena Ilieşiu, Irina Nistor şi Dorel Vişan, a avut de ales cele mai bune producţii ale anului 2019, din 70 de filme înscrise în concurs.

Gala Premiilor UCIN 2020 este un eveniment organizat de Uniunea Cineaştilor din România în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei, fiind un proiect finanţat de Ministerul Culturii.

***

Surse foto: pagina de Facebook – UCIN, Spotmedia

Un articol de Irninis Miricioiu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

„Actual regional”: Târgul de Paște | VIDEO

publicat: Joi, 25 Aprilie 2024

În ediția de miercuri, 24 aprilie, la „Actual regional”, am dezbătut în direct, alături de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova, ...