loader
Foto

Galerie foto

Minunăţii ale arhitecturii: Catedrala din Köln, la Teleenciclopedia

Documentare despre artă, natură şi istorie - în ediţia de sâmbătă, 4 mai, de la ora 19:00, la TVR 1, TVR HD şi online pe TVR+.

 

Emisiunea este transmisă în reluare duminică, 5 mai, la TVR1, de la ora 6:30.

Iată subiectele emisiunii:

CATEDRALA DIN KÖLN (episodul 1/2) (Reluare din 8 decembrie 2018)

Piatra de temelie a Domului din Köln, cea mai înaltă catedrală din lume, a fost aşezată în anul 1248 cu binecuvântarea arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Bijuteria arhitecturală gotică – proiectată de arhitecții Meister Gerhard von Rile și Meister Arnold – adăpostește cel mai mare relicvariu occidental: racla de aur ce conține moaştele lui Gaspar, Baltazar şi Melchior – numele atribuite celor trei „magi de la Răsărit”.

(w882)

ZIMBRII (episodul 2/5) (Reluare din 8 decembrie 2018)

La hotarul dintre Polonia şi Belarus, în Rezervația Białowieża, trăiesc în condiții ideale nu mai puțin de 800 de zimbri. „Programul zilei” începe în zori, cu o repriză de 2-3 ore la „păşunat” – activitate care le ocupă cam 60% din timp. În august şi septembrie,  zimbrii sunt „mânaţi” de instinctul perpetuării speciei. Pentru a cuceri o femelă, adversarii se confruntă, de obicei, paşnic, într-un test de rezistenţă şi răbdare.

(w882)

DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE MASĂ (Reluare din 12 mai 2018)

Cel mai vechi joc de masă  –  Senet (Jocul trecerii) – a fost inventat de mileniul al IV-lea î.d.Hr. Cam tot atunci, în Orientul Mijlociu au apărut primele zaruri, apoi jocul de table – rămase aproape neschimbate până azi.  „Regele” jocurilor „de masă” rămâne însă şahul – inventat, se pare, în secolul al V-lea î.d.Hr., în India. Începând cu secolul al IX-lea, în estul Asiei au apărut cărţile de joc şi dominoul. Le-a luat circa 500 de ani să pătrundă în Europa.

(w882)

ODISEEA VULCANILOR (episodul 7/10) (Reluare din 12 mai 2018)

Apărută acum trei milioane de ani, insula Réunion s-a înălțat circa 3.500 de metri, deasupra nivelului mării. „Sursa” ei este punctul fierbinte situat la 4000 de metri în adânc, ceea ce înseamnă că muntele din care s-a format are peste 7000 metri altitudine. Cel mai tânăr dintre craterele  active se numește Piton de la Fournaise , datorită căruia „peticul insular” de bazalt negru se schimbă și crește continuu.

(w882)

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat” perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

***
Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Emisiunea poate fi urmărită online pe TVR+ la ora difuzării.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.