loader
Foto

Frumuseţea spiritului la Teleenciclopedia: San Gimignano şi G. B. Shaw

Sâmbătă seara înseamnă, de o jumătate de secol şi pentru zeci de milioane de oameni, întâlnirea cu lecţiile Teleenciclopediei. Am ajuns din nou în băncile clasei TVR 1 pe 3 octombrie, de la ora 18:50.

 

Timp de 7 zile, ediția din 3 octombrie este disponibilă online pe TVR+.

Dramaturgi celebri. George Bernard Shaw

George Bernard Shaw (1856 – 1950), scriitorul irlandez laureat al premiului Nobel pentru literatură în 1925, este subiectul care deschide ediţia din această săptămână a Teleenciclopediei. Viaţa şi opera unui maestru al dramei moderne vor fi povestite în primele minute ale emisiunii.

Ţara Galilor

Următoarea lecţie este despre strâmtoarea Menai din Marea Irlandei – ce separă insula Anglesey de ţărmul nordic al Ţării Galilor. Strâmtoarea deschide în Golful Conway o zonă cu bălţi noroioase, ce atrage felurite păsări acvatice. Cele mai mici dintre ele sunt fugacii de ţărm. Vom afla mai multe despre ei sâmbătă seara.

Comori toscane. San Gimignano

Mergem mai departe în aventura cunoaşterii şi călătorim din nou în Toscana. Aflăm pe 3 octombrie despre o lucrare de mare însemnătate aparţine ilustrului Duccio di Buoninsegna – Madonna con bambino – şi care este expusă în muzeul anexat bisericii romanice Collegiata di Santa Maria Assunta.

Sanatoriile puilor

Shongi, o femelă de rinocer alb, e orfană: braconierii i-au ucis mama, iar pe ea au împuşcat-o în cap. Tutorele său este medicul veterinar Cobus Raath, şeful asociației ecologice „Wildlife Vets”, din Africa de Sud.

Ihtiofobia

Ihtiofobia - adică teama de peşti – este ultima pagină din filele Teleenciclopediei din 3 octombrie.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...