loader
Foto

Frumoasa Istrie

„Cap compas” a ales o regiune unică din Croaţia pentru ediţia din 30 iunie - Peninsula Istria, de la ora 15.00, la TVR 2 şi TVR HD.

 

Un traseu care îmbină moşteniri italiene, austriece şi germane cu identitatea croată.

Decupându-se în mare din golful Kvarner până în golful Trieste, Istria este cea mai mare peninsulă din Marea Adriatică. Aici se vorbeşte în egală măsură croata şi italiana.

Opatija

Numele excepţionalei staţiuni turistice Opatija înseamnă abaţie. Germanii o  numesc simplu Sankt Jakobi. Cătunul de altadată s-a dezvoltat în jurul abatiei benedictine Sfântul Apostol Iacob, menţionată prima dată în anul 1453.

(w882) cap compas

Străzile şi falezele oraşului aproape nu pot fi inchipuite fără doamne elegante cu pălării şi bărbaţi pedanţi cu monoclu şi baston. Locul a devenit reper pentru lux şi bun gust.

(w882) cap compas

Împăraţii şi regii din Anglia, Austria, Grecia, Saxonia, Luxemburg şi chiar din România îşi consumau vacanţele la în această zonă. În trecut locuitorii de aici se numeau histri şi se remarcau prin ridicarea oraşelor fortificate care le-a adus faima.

(w882) cap compas

Pola

Ca în mai toate oraşele de la ţărm de mare, toate drumurile duc spre port şi străzile se strecoară paralel de-a lungul ţărmului. Oraşul este plin de viaţă la orice oră. Fiecare ceas are un farmec aparte începând de dimineaţă şi până noaptea târziu.

(w882) cap compas

Moştenirile romane sunt evidente iar fortificaţiile rezistă timpului. Romanizarea a început în anul 177 î.d.Hr., după cucerirea imperiului. În timpul lui Iulius Cezar, oraşul ajunge la apogeu. În acele vremuri, el devenise un centru de importanţă regională şi se numea Pietas Julia.

Arcul dedicat fraţilor Sergii omagiază victoria de la Actium. Decoratiile de origine elenistica se îmbină cu forme împrumutate din Asia Mică şi cu frize reprezentând scene de luptă. Michelangelo a studiat din perspectiva arhitectonică şi artistică acest monument al antichităţii romane .

(w882) cap compas

Templul edificat în timpul vieţii primului Împărat roman Augustus, la cumpăna dintre ere, se atinge de realitate, cu tălmăciri antice. Coloanele corintice susţin arhitrava, înâlţându-se la 14 metri faţă de platforma pe care este ridicat. Specialiştii afirmă că există asemănări izbitoare cu Maison Carrée din Nîmes, aflată în  Franţa. Templul era co-dedicat Romei şi Împăratului. Este unul dintre puţinele cele mai bine conservate edificii de acest tip, aflat în afara Italiei.

(w882) cap compas

Amfiteatrul se impune ca o pecete a oraşului Pola, devenind loc de atracţie pentru turiştii din toate colţurile lumii. Începută cu aproape 3 decenii, înainte erei creştine, ridicarea arenei a durat aproape o sută de ani.

(w882) cap compas

Aflată pe antica Via Flavia, care unea oraşul cu Triest şi Roma, arena avea să funcţioneze mai bine de jumatate de mileniu la acest ţărm de Adriatică. Cu axa lungă de 132 m şi cea scurtă de 105 m, cu o înălţime a zidurilor de 33 m, amfiteatrul se impune printr-o măreţie declinată de-a lungul vremii în mai multe feluri.

(w882) cap compas

(w882) cap compas

Rovinj

Este un punct central pe conturul mărginit de mare al Peninsulei Istria. Aşa cum se vede în zare pare de parcă ai fi rupt o pagină ilustrată dintr-o carte de poveşti. Oficial, oraşul este considerat bilingv. Înainte de a fi sub stăpânirea veneţiană s-a numit Arupinium sau Mons Rubineus.

(w882) cap compas

Odată cu declararea independenţei Croaţiei, în anul 1991, Rovinj a căpătat aura de perlă a Adriaticii, dezvoltându-se exponenţial datorită turismului. Sezonul de vârf durează din mai până în septembrie.

(w882) cap compas

Avantajele oferite de natura înconjurătoare, frumuseţea şi curăţenia oraşului, clima şi un sezon estival prelungit, varietatea ofertelor de cazare, valorile cultural istorice dar mai ales ambianţa prietenoasă, determină creşterea, de la an la an, a numărului de vizitatori.

Biserica Sfânta Eufemia

Este într-un fel blazonul oraşului. Se poate vedea din toate colţurile şi chiar dinspre insulele micului arhipelag. Arhitectura barocă îi conferă sobrietate şi un aer solemn. În era creştinismului timpuriu a existat pe acest loc un mic lăcaş de cult dedicat Sfântului Gheorghe. În forma actuală, biserica a fost ridicată în anul 1736, în timp ce partea din faţă a fost finalizată în 1883.

(w882) cap compas

Istria frumoasa Istrie lasă doar amintiri minunate în urmă precum un tărâm idilic pe care cândva au călcat doar zeii. Este un loc în care nu se poate conjuga verbul a pierde vremea.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valenţe de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...