loader
Foto

Galerie foto

Despre România şi români în contextul războiului din Ucraina | VIDEO

Moderatorul Rafael Udrişte a continuat discuţia despre rădăcinile fricii românilor faţă de Rusia alături de jurnalistul Alecu Reniţă şi de Constantin Corneanu, redactor șef „Enigmele istoriei”. Joi, 10 noiembrie de la 18.00, la „Omul şi timpul”, pe TVR1.

 

„Românii s-au simţit ameninţaţi întotdeauna de vecinul de la Răsărit. Dar nu s-au temut niciodată de Dostoievski, de Cehov sau de Esenin. Nu le este frică de marea cultură rusă, pe care nimeni nu are cum să o conteste. Nu se teme nimeni de poporul rus, ci, fără putere de tăgădă, de Imperiul Rus, de tendinţele de expansiune ale acestui imperiu spre Balcani, spre gurile Dunării, spre Marea Neagră.

​Românilor le este frică de politica opresiunii, de politica pumnului în gură, practicate întotdeauna de Rusia, fie ea ţaristă sau comunistă”, ne face introducerea în subiect Rafael Udrişte, moderatorul emisiunii.

(w882)

Constantin Corneanu

Rădăcinile acestei frici de Rusia sunt vechi. Alături de jurnalistul Alecu Reniţă şi de Constantin Corneanu, redactor șef „Enigmele istoriei”, în noua ediţie „Omul şi timpul”, am căutat să înţelegem percepţia deloc pozitivă pe care o avem faţă de Rusia şi de unde ni se trage frica faţă de vecinul de la Răsărit. Joi, 10 noiembrie de la 18.00, la TVR 1.

(w882)

Alecu Reniţă

O simplă enumerare a faptelor din istorie justifică modul în care privim către Rusia cu îngrijorare. Marile acţiuni politice ale Principatelor Unite sau ale României Mari stau sub semnul pericolului rus. Dacă nu pierdea războiul Crimeii, Rusia intenţiona să anexeze ţările române. Rusia s-a opus Unirii de la 1859, Rusia a ocupat Basarabia, a luat Bucovina de Nord ca pradă de război. Şi tot Rusia s-a revoltat în 1918, când Transilvania a revenit României. Rusia ne-a impus comunismul. Toate cele de mai sus sunt fapte care au determinat această percepţie negativă despre Rusia. „În concluzie, rusofobia noastră nu se referă doar la perioada comunistă, ci dimpotrivă. Ultimii 500 de ani de istorie au lăsat o amprentă mult mai importantă asupra mentalităţii colective decât ultimii 70 de ani. România, la fel ca şi Cehia şi Slovacia, a avut o experienţă dificilă cu Rusia şi tocmai de aceea şi astăzi legăturile cu Moscova sunt ambigue”, mai subliniază moderatorul.

(w882)

Iar Rusia continuă şi astăzi să ne dea fiori reci. De ce ne temem de Rusia? Aflăm şi înţelegem mai bine la „Omul şi timpul”. Pe 10 noiembrie, de la ora 18.00, la TVR 1.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...