loader
Foto

Galerie foto

Fraţii Coen vin sâmbătă, la TVR 2

Sâmbătă, de la ora 22:20, TVR 2 difuzează comedia „Citeşte şi arde” („Burn after reading”), realizată în 2008 de celebrii Ethan and Joel Coen. În rolurile principale joacă Brad Pitt, George Clooney, Frances McDormand, John Malkovich şi Tilda Swinton.

 

Un CD pierdut, conţinând câteva fişiere din computerul lui Osborne Cox, fost analist CIA, declanşează o suită de întâmplări tragicomice în care sunt implicate soţii, amanţi, angajaţi cam săraci cu duhul sau interesaţi de câştig, agenţi şi oficiali CIA şi nu în ultimul rând, Ambasada Rusiei. Evenimentele se succed cu rapiditate într-o spirală scăpată de sub controlul oricui şi tuturor, şi pentru că toate drumurile duc la casa lui Osborne, întâlnirile neaşteptate se sfârşesc mai mult sau mai puţin într-un mod comic.

The Times a comparat „Citeşte şi arde” („Burn after reading”) cu celelalte pelicule ale fraţilor Coen – „Raising Arizona” şi „Fargo” -  când vine vorba de „gustul sălbatic pentru violenţă creativă şi ochi batjocoritor pentru detaliu”. Recenzia cotidianului spunea că atenţia pentru detaliu este atât de impecabilă, încât „fraţii Coen pot să provoace râsete cu un lucru simplu precum o fotografie de-a lui Putin bine plasată în cadru”.


Jurnalistul Andrew Pulver, The Guardian, descria filmul ca „o comedie de spioni bine închegată, cu o intrigă ingenioasă care n-ar putea fi într-un contrast mai mare decât ultimul film al fraţilor Coen, No Country for Old Men .

Filmul a fost nominalizat la Globurile de Aur în 2009 pentru Cea mai bună Comedie/Musical şi pentru cea mai Bună Actriţă într-o Comedie/Musical (Frances McDormand). Brad Pitt a primit o nominalizare la premiile BAFTA pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

***

În fiecare săptămână, TVR 2 aduce Filmul de artă: un adevărat regal cinematografic, unde vom putea urmări filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. În plus, regizorul Laurenţiu Damian vine, la fiecare ediţie, cu câte o scurtă prezentare a fiecărei producţii.

De altfel, filmul de sâmbătă, 2 iulie, este precedat de o intervenție a criticului și profesorului de film Laurențiu Damian. El consideră că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier, Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta”.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...