loader
Foto

Galerie foto

„Firea apelor”, o călătorie pe canalele din Olanda

Pe 8 martie, echipa emisiunii „Cap Compas” a continuat expediţia prin provinciile olandeze și ne-a prezentat cele mai vechi mori de vânt şi orășelul Giethoorn, botezat Veneţia Olandei.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Cele 19 mori de vânt construite în jurul anilor 1740, pentru a drena suprafețele inundabile din zonă, formează acum un complex muzeal UNESCO la Kinderdijk, un ținut valoros pentru umanitate. Interioarele acestor mori tradiționale s-au păstrat din 1950, când ultimul morar a părăsit regiunea.

Nu putem uita nicio clipă că suntem în țara canalelor, nici după cantitatea de apă pe care o tot vedem, nici după numeroasele păsări ce ne însoțesc și atunci știm oricând că oriunde am fi, putem lua o ambarcațiune pentru a pluti pe meleaguri încă neexplorate. Alegem ca nouă destinație Giethoorn, o altă Veneție, de astă dată a Olandei.

Giethoorn este satul cu un singur magazin alimentar, dar, paradoxal, este locul în care te bucuri de tot confortul civilizației chiar în sânul naturii. În partea veche a Giethoorn-ului, în micul sătuc răsărit parcă din ape, peste drumurile acvatice se arcuiesc mai mult de 180 de podețe din lemn. De altfel lemnul, apa și stuful domină peisajul, iar căsuțele, vechi de 200 de ani, te privesc prin ochiurile colorate de fereastră, când de pe malul stâng, când de pe malul drept, par să fi rămas dintr-un vechi décor făurit anume pentru ecranizarea unui basm.

„Ascultă și tu povestea noastră despre Olanda și apele sale șoptitoare”, spune Ana Preda, realizatoarea reportajului.

***

Cap compas este un program de televiziune complex care comportă atât valente de ordin turistic cât şi dimensiuni complementare legate de obiceiuri, spaţii culturale, identităţi  ambientale, stil şi rafinament în materie de amenajări ale industriei ospitalităţii, reţete culinare originale, degustări de vinuri şi forme de agrement. Lyon, Madrid, Tanzania, Dubai, Malta, Moscova, Ierusalim sunt destinaţii pe care jurnaliştii TVR Titi Dincă, Emilia Nicolaescu, Ana Preda, Elena Dinu vi le arată la TVR.

Pe TVR+ găsiți toate edițiile din arhiva emisiunii Cap Compas.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...