loader
Foto

Galerie foto

Filmul francez, sărbătorit la Telecinemateca

Continuăm să redescoperim universul cinematografic al regizorului francez Claude Sautet. După „Cesar şi Rosalie” de săptămâna trecută, în această miercuri, 4 mai, de la ora 20:10, ați putut urmări „Întâmplările vieţii”( Les Choses de la vie).

 

„Întâmplările vieţii” este din 1970, care are la bază romanul „Intersection” de Paul Guimard. Filmul s-a bucurat de mare succes în rândul publicului şi criticilor de film, fiind nominalizat pentru Palme d'Or, la Cannes. Regizorul Claude Sautet este un cineast francez cunoscut pentru modul intim cu care a potretizat clasa pariziană de mijloc în filmele sale.

De-a lungul carierei sale, Sautet a mai regizat „Un cœur en hiver” (pentru carea câştigat Leul de Argint la Festivalul de film de la Veneţia şi premiul César pentru cel mai bun regizor); „Une Histoire simple” (nominalizare Oscar pentru cel mai bun film străin) şi „Vincent, Paul, François, et les Autres”.

Drama din 1970 spune povestea lui Pierre, un arhitect de 40 de ani, care este victima unui accident auto. Aruncat din maşină, zăcând pe marginea şoselei, la un pas de moarte, el îşi retrăieşte trecutul şi relaţiile cu cele două femei care i-au marcat viaţa: Catherine, fosta soţie, cu care are un copil, şi Hélène, actuala iubită, de care e pe punctul să se despartă.

Pierre este interpretat de Michel Piccoli, un actor francez care s-a lansat odată cu Noul Val, în filmul „Le Mepris” al lui Jean-Luc Godard. În 1980 a câştigat Premiul pentru cel mai bun actor la Cannes, pentru rolul din „Salto nel vuoto”, iar doi ani mai târziu a primit şi Ursul de Argint pentru „Une étrange affaire”. De-a lungul carierei sale, el a jucat în circa 100 de lungmetraje, de la filme de artă, până la producţii comerciale.

Rolul lui Hélène, iubita lui Pierre, este interpretat de Romy Schneider, actriţa născută în Viena care s-a remarcat prin interpretarea Împărătesei Elisabeta a Austriei în trilogia austriacă Sissi. Odată ajunsă în Franţa, ea a colaborat cu cele mai cunoscute nume ale cinematografiei franceze, printre care Claude Chabrol, Michel Deville, Pierre Granier-Deferre sau Bertrand Tavernier. Ea a câştigat primul  César pentru interpretarea din „L'important c'est d'aimer”, iar al doilea a sosit cinci ani mai târziu, cu „Une histoire simple”, regizat tot de Claude Sautet, cu care a lucrat la cinci filme.

Deşi a fost un contemporan al Noului Val, despre regizorul Sautet nu s-ar putea spune că a şi făcut parte din această mişcare, „poate pentru că opera lui Sautet nu poate fi categorisită atât de uşor”, scrie The Film Society of Lincoln Center. „Claude Sautet a demonstrat, în stilul său discret şi fermecător, că şi membrii clasei de mijloc sunt oameni şi au propriile lor probleme. În filmele sale bine construite şi intima, punctul central pentru Sautet a fost modul în care personajele se comportă între ele, într-o relaţie”, adaugă organizaţia americană.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” este Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...