loader
Foto

Galerie foto

Filme mari româneşti, la TVR Internaţional

Producţii noi premiate internaţional, filme clasice şi documentare

 

Pe 1 Decembrie 2015, TVR Internaţional îmbracă două rânduri de haine de sărbătoare: unul pentru Ziua Naţională a României şi al doilea pentru că împlineşte 20 de ani de viaţă!

De la înfiinţarea sa, în grilele TVR Internaţional, filmul românesc a avut întotdeauna un loc privilegiat, fapt apreciat de telespectatorii români din afara graniţelor. Astfel, ei au râs la comediile spumoase ale cinematografiei noastre, au tresăltat în ritmul întâmplărilor din filmele de aventuri, au revăzut producțiile istorice (unele dintre ele foarte apreciate şi de cinematografia internaţională), şi-au reamintit copilăria, locurile din ţară, fostele „şantiere ale tineretului” şi modul în care filmul românesc de dinainte de 1989 reflecta sau lupta cu realităţile vieţii într-un alt fel de regim politic.

TVR Internaţional împlinește 20 de ani de emisie, la 1 Decembrie 2015, şi, de tot atâţia ani, difuzează fără întrerupere, film românesc. Odată cu cele două decenii, TVRi va începe transmiterea - în premieră pentru românii din afara graniţelor – a unor filme noi, cum ar fi „Aferim!", „Poziţia copilului", „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile".

(w882) Victor Reb

Spre exemplu, „Hârtia va fi albastră" va putea fi văzut la TVRi în preajma zilei de 22 decembrie 2015, pentru a marca Revoluţia din 1989, iar „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile" este planificat spre difuzare în jurul datei de 1 octombrie 2016, când se vor împlini 50 de ani de la intrarea în vigoare a decretului pentru reglementarea cursului sarcinii.

Sub genericul „Portret de regizor", în anul 2016 vom difuza şi câte două filme ale unor tineri regizori - Cristian Mungiu, Radu Muntean, Constantin Popescu Jr., Nae Caranfil.

O altă noutate a acestui an este difuzarea celor mai multe pelicule din filmografia cineastului Sergiu Nicolaescu, puţin sau aproape deloc văzute la TVR Internaţional.

Pentru 2016, pe lângă filmele istorice, cele de aventuri sau comedii, TVRi a pregătit şi un bogat repertoriu dedicat copiilor.

Canalul TVRi are în portofoliu şi filme ale unor regizori mai puţin difuzaţi, precum Timotei Ursu, Felicia Cernăianu, Cristiana Nicolae, dar şi portrete de regizori - Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Mircea Veroiu sau portrete de actori: Leopoldina Bălănuţă, Amza Pellea, Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Dorel Vişan.

De 20 de ani, filmul românesc este la TVR Internațional!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...