loader
Foto

Festivalul Enescu: Amintiri Eliane Coelho

În toamna anului 2001, Eliane Coelho a scris una din paginile de aur ale istoriei Festivalului "George Enescu", interpretând în concert rolul Salomeea din opera omonimă a lui Richard Strauss, alături de Filarmonica din Viena.

 

Eliane Coehlo

Performanţa sa vocală i-a lăsat efectiv muţi de uimire pe toţi cei prezenţi la Sala Palatului în acea seară memorabilă. A revenit apoi la Sala Radio unde a cântat rolul principal din "Gioconda" de Ponchielli, iar în ianuarie 2007, a cântat în prima şi unica audiţie bucureşteană a operei verdiene "Stiffelio" într-un concert transmis în direct în 10 ţări europene.

De fapt, pentru prima dată o ascultasem în 2001, la Sala Radio, când cântase, alături de Eduard Tumagian, în opera „Simone Boccanegra” de Verdi. Din acel an, Eliane Coehlo a devenit o prezenţă constantă pe scenele din România. Debutul la Opera din Bucureşti a avut loc tot în 2007, în rolul titular din "Tosca" într-un spectacol în memoria celebrei soprane române Dora Massini.

La începutul anului 2008,  Eliane Coelho a interpretat pe scena lirică bucureşteană un alt rol puccinian emblematic - Manon Lescaut - în două spectacole de excepţie, în regia semnată de Anda Tăbăcaru-Hogea. Evenimentul a reprezentat un alt veritabil debut pentru diva braziliană, ea întruchipând-o pentru prima dată în cariera sa pe Manon Lescaut, provinciala care, ajungând la Paris, cunoaşte luxul şi fastul pentru ca, în cele din urmă, să sfârşească deportată, în cea mai  cruntă mizerie.

Eliane Coelho a studiat arhitectura la Rio de Janeiro, oraşul său natal, în acelaşi timp luând şi lecţii de canto cu Solange Petit - Reneaux. După ce s-a stabilit în Europa, a urmat cursurile conservatorului din Hanovra, debutând în 1974 la Detmold unde a interpretat roluri de soprană de coloratură.

În 1976, este angajată de Teatrul de Stat din Bremen, unde va rămâne timp de şase ani. Aici, vocea sa se transformă, devenind treptat o soprană lirică spintă, ceea ce  duce, evident, la diversificarea repertoriului său. În 1984,  devine solistă a Operei din Frankfurt, din acel an începând să cânte şi în alte teatre importante ca Reggio din Torino sau Volksoper din Viena, pentru ca în 1991 să ajungă solistă la Opera de Stat din Viena care i-a decernat şi titlul de Kammersaengerin.

sursa foto: vivifavaro.com.br

Cristina Lascu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Activistul Cristian Ispas, omul care schimbă viaţa tinerilor cu dizabilităţi, este „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO

Despre potenţialul extraordinar al sportivilor Special Olympics şi despre legea compensaţiei în viaţa tinerilor cu dizabilităţi, într-o nouă ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...