loader
Foto

Galerie foto

Festivalul de Film Documentar fARAD, un maraton al producțiilor românești

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului de Film Documentar fARAD se va desfăşura, în perioada 24 - 26 septembrie, în două cinematografe din Arad, unele evenimente din cadrul festivalului desfăşurându-se online.

 

Ediția de anul acesta este dedicată exclusiv producțiilor românești, în programul evenimentului regăsindu-se șapte pelicule care vor rula, pentru prima dată de la începutul pandemiei, în interiorul sălilor de cinema. Astfel, publicul este invitat să urmărească proiecțiile programate în cadrul festivalului la Cinema Arta și Cinema Grădiște.

Selecția de anul acesta propune un maraton de şapte producţii româneşti, recent lansate şi deja apreciate la unele festivaluri internaţionale, toate reunite sub tematica “Acasă”.

"Într-un an atât de special în care cuvântul de ordine a fost #stayhome, fARAD a decis, şi el, să stea acasă. Motivele nu ţin neapărat de pandemie şi de siguranţă, ci de calitatea, varietatea şi pedigree-ul festivalier al noilor documentare româneşti. Altfel spus, e o ediţie reconfigurată domestic şi dedicată exclusiv producţiilor autohtone şi temelor fierbinţi din realitatea noastră recentă. Nu întâmplător, filmul din deschidere se cheamă 'Acasă, My Home' ", se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Cele șapte titluri propuse iubitorilor de film sunt:

  • Acasă: the film [r. Radu Ciorniciuc]
  • Totul pentru Riana [r. Mihai Dragolea]
  • Lemn [r. Monica Lăzurean-Gorgan]
  • Superhombre [r. Lucian Mircu & Mircea Gherase]
  • Totul nu va fi bine [r. Adrian Pîrvu & Helena Maksyom]
  • Casa cu păpuși / House of Dolls [r. Tudor Platon]
  • Profu'/Teach documentary [r. Alex Brendea]

Festivalul cuprinde, pe lângă documentarele noi ce vor fi prezentate, și o proiecție de arhivă, dedicată în acest an aniversării a 50 de ani de la lansarea documentarului-eseu, "Apa ca un bivol negru", "film manifest al unei întregi generaţii de regizori", mai arată comunicatul.

(w882) poster far

"fARAD 2020 este unul dintre puţinele evenimente din România care doreşte să reafirme importanţa relaţiei directe între spectator şi experienţa artistică, acordând un loc meritat documentarului românesc", afirmă, în comunicat, preşedintele festivalului, Corina Şuteu.

Pe lângă proiecțiile programate în cadrul manifestării, festivalul cuprinde și sesiuni Q&A, dar și o serie de evenimente online accesibile tuturor iubitorilor de film, în special celor care nu pot ajunge fizic să participe la fARAD.

Astfel, pe 25 septembrie, de la ora 11,00, online va fi programată o dezbatere live între Dimitris Kerkinos şi Mihai Chirilov, moderată de Corina Şuteu, şi va putea fi urmărită pe paginile de Facebook fARAD şi Insula 42.

Subiectul discuţiei investighează rolul şi specificul filmului documentar în contextul actual.

Din cadrul festivaului nu va lipsi nici cea de-a cincea ediție a Laboratorului fARAD, în care vor fi prezentate şi analizate trei proiecte aflate în diferite stadii de dezvoltare. Mentorii acestei ediţii sunt Monica Lăzurean-Gorgan, Laurenţiu Damian şi Dana Bunescu, care vor oferi feedback pe proiectele participante, alături de echipa creativă a festivalului, reprezentată de Corina Şuteu şi Mihai Chirilov.

Organizat pentru prima dată în 2014, Festivalul fARAD a prins viață datorită inițiativei Corinei Şuteu şi a Film ETC, în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad.

Scopul evenimentului este acela de a educa publicul prin imagine, dar și de a revitaliza interesul cinefililor pentru filmul de artă. Un festival de film documentar original în peisajul național și regional, fARAD explorează diverse forme cinematografice de reprezentare a realității, propunând publicului filme documentare, hibride și experimentale recente, recunoscute în marile festivaluri internaționale.

***

Surse foto: fARAD

Un articol de Irninis Miricioiu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Iașii marilor iubiri:

Întâmplarea e dincolo de ficțiune. Literatura nu întrece viața! Aflați povestea toată de la Oana Lazăr, la "Iașii marilor iubiri". TVR Iași, ...

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...