loader
Foto

Fanfan la Tulipe: o poveste de dragoste cu săbii şi umor la TVR 1 | VIDEO

Marţi, 12 iulie, de la ora 21.10, Telecinemateca vă invită să revedeți o poveste de dragoste de pe vremea regelui Ludovic al XV-lea. Filmul îi are pe Gerard Philipe şi Gina Lollobrigida în rolurile principale.

 

Fermecătorul Fanfan la Tulipe se înrolează în armata regelui Ludovic al XV-lea pentru a scăpa de o căsătorie nedorită, mai ales că Adeline, fiica sergentului recrutor, pretinzând că e o ţigancă ghicitoare, îl convinge că destinul lui e să devină ginerele regelui.

Falsa profeţie pare gata a se împlini când Fanfan le salvează pe prinţesă şi pe doamna de Pompadour de bandiţii care le atacaseră. Dar apropierea de fiica regelui se dovedeşte periculoasă. Surprins de gărzi în palatul regal, Fanfan e condamnat la moarte şi puţin lipseşte să nu fie executat.

Filmul de aventuri (parte a genului cinematografic de cape et d'épée) a fost lansat în 1952, fiind regizat de francezul Christian-Jaque. Cu Gerard Philipe, Gina Lollobrigida şi Genevieve Page în rolurile principale, lungmetrajul Fanfan la Tulipe a fost trofeul pentru regie la Cannes, Ursul de Argint la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin şi a fost nominalizat pentru un Palme d'Or.

Gérard Philipe, cunoscutul actor care-l interpretează pe Fanfan, s-a născut la Cannes la 4 decembrie 1922. Avea să moară la numai 37 de ani, la șapte ani de la premiera acestui film, la Paris. A rămas de neuitat pentru două interpretări: Fanfan la Tulipe pe marele ecran și Cidul, pe scenă. El a fost nu doar actor, ci și scenarist și regizor.

„La Lollo", celebra actriţă italiană acum în vârstă de 89 de ani, a fost una dintre cele mai atrăgătoare staruri de cinema din toate timpurile. Gina Lollobrigida a câştigat în 1947 locul III la Miss Italy, an în care primeşte şapte roluri în filme care au făcut-o cunoscută în întreaga lume. Ea ajunge apoi la Hollywood, unde apare în comedii şi filme de acţiune împreună cu Rock Hudson, Frank Sinatra sau Humphrey Bogart.

Gina Lollobrigida este laureată a trei premii David di Donatello şi a fost nominalizată de două ori la Globurile de Aur; în 1995, ea a primit la Festivalul de la Karlovy Vary premiul pentru întreaga activitate.

„Philipe este fermecător în rolul de bufon care se transformă în curtean, apoi în erou militar, în funcţie de cum îi dictează roata destinului; doamna Lollobrigida cucereşte în rolul ei de fiică a sergentului. (...) Producţia este atrăgătoare, solidă şi răspândeşte o atmosferă galică”, scria The New York Times în 1953.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...