loader
Foto

Galerie foto

Explorăm lumea împreună cu documentarele 360° GEO

Din martie, TVR 2 difuzează noi documentare marca 360 ° GEO , iar în această săptămână urmăriţi poveşti fascinante din Australia, Orientul Îndepărtat Rus, Bahamas şi Guyana franceză. De marţi până vineri, de la 19:00.

 


Ediția este disponibilă online pe
TVR+.

Australia – Fetele „cowboy” (Marţi, 24 martie, ora 19:00)

În Australia, crescătorii de bovine trebuie să facă faţă exodului masiv al văcarilor; bărbaţii preferă să plece şi să lucreze în mine pentru un salariu mai bun. Drept urmare, femeile tinere le-au preluat din munci: mână cirezi enorme de bovine pe distanţe mari, repară garduri, dresează cai pentru echitaţie şi vând vitele la licitaţii.  (Australie, les cowgirls tiennent les renes, Franţa-Germania, 2010)

Alexei, somonii şi urşii (Miercuri, 25 martie, ora 19:00)

Kamceatka, peninsulă imensă din Orientul Îndepărtat Rus, pare să fi rămas un tărâm de la începutul timpului: râuri cristaline, lacuri care fierb, vulcani ce erup până la 4.000 de metri altitudine - peisaje de o frumuseţe ce-ţi taie răsuflarea.

Locuitorii din acest capăt de lume au meserii insolite; de pildă, Alexei este numărător de somoni ! El face turul celor 200 de râuri cu elicopterul pentru a determina ce cantitate de somoni adăpostesc. Statul rus stabileşte cotele de pescuit conform estimărilor lui.

Dar somonul reprezintă şi hrana principală a ursilor bruni din Kamceatka; ei pot consuma până la 50 de kilograme de peşte pe zi. (Alexei, les saumons et les ours, Franţa-Germania, 2007, reluare vineri, 27 martie, ora 9:00)


Guyana Franceză – Soldaţii din infernul verde (Joi, 26 martie, ora 19:00)

Avanpostul Europei în America de Sud este Guyana franceză, o regiune de dimensiunea Portugaliei, situată între Brazilia şi Surinam, şi acoperită în proporţie de 90% de pădure ecuatorială.

Aici – la o temperatură de 30 de grade la umbră şi umiditate 90% - se antrenează anual peste 2.000 de soldaţi, Printre ei, 800 sunt membri ai Legiunii Străine, veniţi din toată lumea. Majoritatea acestor legionari încearcă să fugă şi să uite fosta lor viaţă. (Guyane, l'enfer vert des legionnaires, Franţa-Germania, 2010)


Bahamas – Lupta pentru supravieţuire (Vineri, 27 martie, ora 19:00)

Legendarul arhipelag Bahamas din vestul Atlanticului este alcătuit din peste 700 de insule şi 2.000 de recife de corali care creează senzaţia de loc paradisiac.

Cat Island este una dintre puţinele insule locuite. În 2011, ea a fost devastată de uraganul Irene, şi locuitorii săi simt şi acum efectele. Fiind în afara zonei turistice – cu avantajele sale fiscale – majoritatea trăiesc sub pragul minim de sărăcie şi abia reuşesc să supravieţuiască. Lipsa de locuri de muncă şi de perspectivă sunt propice instalării unei stări de letargie, dar câteva femei foarte motivate strâng idei pentru a relansa economia insulei şi a le reda tuturor încrederea în viitor. (Les mamas des Bahamas, Franţa-Germania, 2012)

foto: Arte France

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.