loader
Foto

Experienţe de viaţă şi de artă – interviu în premieră absolută cu regizorul Eugenio Barba, la TVR 2 şi online pe TVR+

„Eugenio Barba, provocatorul” - duminică, 7 aprilie, de la ora 12.00

 

Documentarul cuprinde un interviu în premieră absolută în România acordat de regizorul Eugenio Barba realizatoarei Sanda Vişan şi poate fi urmărit simultan şi online, pe platforma video a Televiziunii Române TVR+ (www.tvrplus.ro), în secţiunea LIVE.

Cu peste 40 de ani de carieră în teatru şi mai mult de 70 de piese, Eugenio Barba a devenit o referinţă de neocolit. Acesta a început prin a face cunoscută Europei occidentale originalitatea unui alt nonconformist, descoperit de el în lagărul socialist: Jerzy Grotowski.

Odin Teatret din Danemarca a prezentat anul trecut pe scena Festivalului de Teatru de la Sibiu spectacolul „Killing Time” („Ucigând Timpul”), a cărui regie este semnată de Eugenio Barba. Spectacolul se concentrează pe Domnul Alună, un personaj arhetipal reprezentat de către actriţa Julia Varley în triplă ipostază: călătorul în negru, casnica în roşu şi mireasa în alb.

Toate spectacolele mele sunt ca un limbaj elaborat într-o manieră diferită. Întâi este limbajul verbal, cel al cuvintelor textului, apoi limbajul sonor, care nu e doar sonoritatea vocii, ci şi tot ceea ce ţine de dramaturgie, succesiunea evenimentelor sonore, muzica, zgomotul, tăcerea. Toate sunt surse de informaţie pentru spectator. Se adresează unei părţi a creierului care nu lucrează cu concepte, ca limbajul verbal. Al treilea limbaj este cel al dinamismului fizic, al reacţiilor fizice, al gesturilor, al mişcărilor, al imobilităţii. [...] Dacă e posibil, trebuie să spunem aceste trei poveşti în acelaşi timp”, spune regizorul Eugenio Barba în cadrul interviului.

De ce a părăsit regizorul ţara natală – Italia? Care sunt originile teatrului lui Eugenio Barba? Care este istoria Teatrului Odin? Urmărind documentarul „Eugenio Barba, provocatorul”, telespectatorii au ocazia să afle răspunsul la aceste întrebări şi să-l cunoască pe nonconformistul regizor Eugenio Barba şi într-o altă ipostază – aceea de scriitor.

FITS 2012 pe TVR+

Internauţii pot urmări pe platforma video a Televiziunii Române – www.tvrplus.ro, în secţiunea „Emisiuni”, sub genericul „Atracţia jocului”, o colecţie de interviuri cu personalităţi marcante prezente în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2012.

Foto: RINA SKEEL (sursă foto: Arhiva Odin Teatret – www.odinteatret.dk)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...