loader
Foto

Interviu cu Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei

Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, a acordat un interviu Televiziunii Române. Interviul va putea fi urmărit sâmbătă, 25 iulie, TVR 1, TVR HD şi TVR+.

 

Interviul este disponibil online pe TVR+.

Vytautas Landsbergis, primul preşedinte democrat al Lituaniei, a acordat un interviu Televiziunii Române. Realizatoarea Ruxandra Ţuchel a avut ocazia să stea de vorbă cu Excelenţa Sa la sfârşitul lunii iunie, în Romania, despre libertăţi civile, drepturi cetăţeneşti şi afaceri externe. Este viziunea unui erou al libertăţii lituanienilor - Vytautas Landsbergis - cel care a scris nu doar o pagină în istoria ţării sale, ci şi în cea a Europei. Interviul va fi difuzat de TVR 1, TVR HD şi TVR+ pe 25 iulie, la ora 14.30, iar telespectatorii TVR Internaţional vor putea urmări interviul vineri, 31 iulie, de la 23.30.

Excelenţa Sa a fost invitat special în România pentru a participa la dezbaterea „Elitele intelectuale din Europa de Est: de la disidenţa comunistă la integrarea euroatlantică”, desfăşurată la Ateneul Român. Întâlnirea a fost sub forma unui dialog între fostul lider de stat Vytautas Landsbergis, profesor la Conservatorul de Muzică din Vilnius, şi profesorul Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României în perioada 1996-2000. Pentru a marca această importantă vizită, Majestatea Sa Regele Mihai a decis să confere Ordinul Coroana României în grad de Mare Cruce preşedintelui Vytautas Landsbergis, într-o ceremonie care a avut loc la Castelul  Peleş.

(w882)

„Noi nu ne considerăm ca fiind o republică sovietică, ci o ţară europeană aflată sub ocupaţie”, declara politicianul creştin-democrat. „Dar acest titlu ne-a fost dat de ocupanţii noştri care ne-au făcut parte din Uniunea Sovietică. În orice caz, Lituania a fost prima dintre statele baltice care au ales rezistenţa parlamentară non-violentă, pentru a obţine susţinerea acestei mişcări pentru libertate, pentru a trece prin alegeri pentru un parlament adevărat care să reprezinte voinţa poporului. Şi cum mişcarea noastră de eliberare a câştigat alegerile cu majoritate, noi am considerat că ni s-a dat un mandat pentru că oamenii ştiau pentru ce au votat.”

Vytautas Landsbergis este fondatorul mişcării social-politice Sajudis pentru Independenţa Lituaniei faţă de fosta Uniune Sovietică. În ianuarie 1991, mişcarea a jucat un rol crucial în confruntările dintre militanţii pentru independenţa Lituaniei şi trupele de represiune ale KGB-ului pentru ocuparea televiziunii naţionale din Vilnius.

În 23 august 1989, în toiul reformelor şi instabilităţii Uniunii Sovietice, mişcarea Sajudis a organizat sub conducerea lui Vytautas Landsbergis un mare lanţ uman de-a lungul celor trei State Baltice, mişcare de protest care a amintit de odiosul pact Ribbentrop-Molotov care a împărţit Europa de Est în sfere de influenţă şi a condus la strivirea independenţei Statelor Baltice. La scurt timp, Lituania a fost primul dintre aceste state care a proclamat ocupaţia sovietică drept ilegală şi şi-a redobândit suveranitatea şi independenţa, cu Landsbergis ca preşedinte al Consiliului Suprem al Lituaniei.

Vytautas Landsbergis a fost preşedintele Seimului (Parlamentului) Lituaniei (1996-2000) şi membru al Parlamentului European (2004-2009).

Născut într-o familie de intelectuali, cu mama medic oftalmolog şi tatăl arhitect, Vytautas Landsbergis s-a orientat nu doar spre o carieră de muzician, ci şi de pedagog, profesând la Universitatea şi Conservatorul din Vilnius. Soţia sa este, de asemenea, o pianistă apreciată, profesoară la Academia Lituaniana de Muzică şi Teatru. Cele doua fiice sunt tot muziciene, iar fiul, scriitor şi regizor de film.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu se difuzează marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...

„Biografii necesare”. Costel Iacob: Eu m-am eliberat de volum şi am lucrat cu lumina. Pentru mine, sculptura nu este doar formă, ci şi mişcare, goluri, umbre, aer

La „Biografii necesare”, artista vizuală Ileana Ploscaru Panait discută cu sculptorul Costel Iacob: la TVR Cultural, duminică, 28 aprilie, iar la ...