„Exclusiv în România”: hoinărind pe Valea Nerei | VIDEO

TVR1 | Joi, 12 Decembrie 2019
Cristi Tabără şi echipa sa ne-au dat întâlnire duminică, 15 decembrie, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+.

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Echipa Exclusiv în România ne-a propus, pentru 15 decembrie, o revenire pe Valea Nerei. Călăuziţi de Cosmin Jitariuc, care a reuşit să găsescă o sumedenie de poveşti şi locuri frumoase, dar şi mulţi oameni interesanţi, am descoperit şi noi frumuseţile locului şi am aflat lucruri interesante.

(w640)

(w640)

Ne-am oprit mai întâi la Sasca Montană, pentru a-i afla trecutul de localitate minieră, dar şi turistică, de la cel care a strâns în timp un mic tezaur al istoriei locului, colecţionarul Victor Tăutu. Şi pentru că astăzi comuna redevine din ce în ce mai mult o localitate turistică, am parcurs o parte din Cheile Nerei şi am ajuns şi la Ochiul Beiului, lac cu o legendă a cărei frumuseţe este întrecută doar de frumuseţea culorii lui.

Nu departe, pe deplin integrate în peisajul locului, dar fără vreo legătură cu tradiţia, au apărut câteva construcţii cu totul inedite. Am aflat de la creatoarea lor, arhitecta Ileana Mavrodin, ce înseamnă o casă de cob şi ce te poate face să renunţi la cariera din Canada, pentru a te stabili pe Valea Nerei, în Banatul românesc.

(w640)

(w640)

Şi, dacă tot am ajuns, într-un fel, pe tărâmul artei, ne-am îndreptat spre Socolari, localitatea învecinată, faimoasă deja pentru că aici şi-au stabilit locuinţa – de vară sau nu, dar cu siguranţă menită creaţiei – o sumedenie de artişti timişoreni. Jurnalistul Exclusiv în România a încearcat să afle de ce au ales tocmai Socolariul, în vizită la doi dintre ei, Gheorghe Fikl şi Iosif Ştefan Tasi, binecunoscuţi pentru operele lor până dincolo de graniţele României.

TVR +
Canalul TVR YouTube