loader
Foto

Galerie foto

Excepționalii, un reportaj emoționant marca Dosar România

Luni, 15 octombrie, de la ora 22.30, la TVR 1 urmăriți un reportaj despre singurul centru de excelență din țară finanțat de stat, la Iași, care deschide ușile către șansă copiilor din familii defavorizate.

 

Rând pe rând, cu ochii mari și pătrunzători își spun povestea. Despre soarta lor, a școlarilor care provin din familii defavorizate din Iași sau din satele Moldovei povestesc chiar ei, copiii excepționali. Mulți dintre ei au ajuns la școli de elită și la facultăți depășind cu greu barierele emoționale și ale motivației .

Până să ajungă în centrul de excelență, pentru mulți dintre ei  școala a fost un refugiu, dar nu o șansă de afirmare. Pentru ei nu exista un mâine dincolo de ograda casei, de absența mamei, de autoritatea violentă a tatălui, de grija încălțărilor sau a hranei de zi cu zi. Pentru majoritatea, salvarea a venit de la Centrul de Excelență din Iași, un centru unic în România, gestionat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului și finanțat de Consiliul Județean Iași.

George Mereuță este dintre copii excepționali din centru. Joacă șah și, ca mulți alți copii de vârsta sa din România, face parte din generația uitată acasă de unul dintre părinți. El se destăinuie: “Mama a plecat din Romania cand eu aveam 1 an și de atunci s-a întors doar ocazional. Ținem legatură de la distanță. Sunt trist pentru că alți copii au o viață mai ușoară, mai bună decât mine, și aș vrea să o am la fel“.

(w882) Exceptiona

Pentru mulți dintre copiii din satele din județul Iași, șansa de a învăța carte la oraș s-a rupt acolo unde s-a terminat drumul din sat. Orice școală către care nu există drum e o școală  în care șansele copiilor scad dramatic. Copiii care nu pot beneficia de un sprijin financiar din partea familiei, dar au dorința de a învăța vin la Centrul de Excelență Bucium. Aici sunt încurajați de profesori, asistenți sociali, psihologi să-și continuie studiile, să devină oameni puternici și echilibrați.

Realizatorul ediției: Maria Cristina Țilică

(w882) Exceptiona

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Mircea Cărtărescu a atins un alt nivel în creația literară. Poetul se dovedește, ca prozator, un vizionar

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

Eurovision 2024: Au început repetițiile tehnice la Malmö

La Malmö Arena din Malmö, Suedia, joi, 18 aprilie au început repetițiile tehnice pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.